Megy a vetítés: közel 30 milliárd forintért rendelt videófalakat és projektorokat a kormány

Megy a vetítés: közel 30 milliárd forintért rendelt videófalakat és projektorokat a kormány

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2020. november 24-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a benzin és a kenyér már-már luxuscikknek számít Magyarországon, van egy terület, amelyre mindig dől pénz: a kormányzati szervek technológiai fejlesztése. Az uniós közbeszerzési értesítőből derül ki, hogy a Rogán Antal felügyelete alatt álló Digitális Kormányzati Ügynökség (DKÜ) hatalmas összegű informatikai beszerzést zárt le a napokban.

Az uniós forrást is érintő, nyílt közbeszerzés során a DKÜ összesen 29,6 milliárd forintos keretösszegben rendelt meg különféle demonstrációs eszközöket: 7 féle projektor, 2 féle interaktív tábla, 2 féle interaktív megjelenítő, 6 féle LFD kijelző, 2 féle videofal, 13 féle tárgyalótermi megjelenítő és különböző videokonferencia eszközök szerepelnek a bevásárló listán – tegyük hozzá, az ügynökség nem köteles kimeríteni a teljes keretet.

A tendert egy közel negyven cégből álló konzorcium nyerte meg még november 11-én, a győztesek pedig két éves időtartamra állapodtak meg a kormányzati ügynökséggel (és bizonyos termékekre akár ötéves jótállást is vállalnak).

A befutók között egymást érik a kormánynak kedves informatikai cégek. A teljesség igénye nélkül, a konzorcium része például a Jászai Gellért fémjelezte 4iG Zrt., valamint az IMG Solution is – utóbbi vezetőjéről, Szentgyörgyi Gáborról a Direkt 36 írta meg (és a 444 közölte) hogy afféle sportbarátság köti ifjabb Orbán Győzőhöz, a miniszterelnök testvéréhez. A listán szerepel továbbá a hatvani Visual Europe Project is: az Opten adatbázisa alapján ez a cég sokszoros áttéttel a kormány kedvenc médiavállalkozója, Balásy Gyula érdekeltségi köréhez tartozik.

A pályázaton szintén nyertes Tigra Kft. rengeteg kormányzati tendert vitt már el, és gyakran dolgoznak az Országgyűlés megbízásából is. 2015-ben ők készítették az úgynevezett internetkonzultáció honlapját – nem mellékesen cég tulajdonosa, Vertán György, aki arról is ismert, hogy érdekeltségei vásárolták meg, majd adták tovább az államnak a választási informatikai szotftvert is kifejlesztő Idomsoft Zrt.-t.