EB: továbbra is csak tárgyalás van Magyarországgal a helyreállítási alapról

EB: továbbra is csak tárgyalás van Magyarországgal a helyreállítási alapról

Fotó: Unsplash/Robert Anasch

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Bizottság folytatja a tárgyalásokat Magyarországgal és Lengyelországgal a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alap forrásainak felhasználását célzó terveikről – jelentette ki Valdis Dombrovskis, az euróért és szociális párbeszédért felelős uniós biztos Strasbourgban szerdán. Valdis Dombrovskis az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott beszédében hangsúlyozta, a folytatódó tárgyalások célja a legjobb értékelés mihamarabbi elérése és az, hogy a helyreállítási eszközben rögzített feltételek teljesüljenek.

Elmondta: az uniós bizottság ez idáig 22 tagország nemzeti tervét fogadta el. Négy ország, Magyarország, Lengyelország Svédország, Bulgária terveit még értékelik, Hollandia pedig még nem nyújtott be nemzeti tervet. A holland kormány jelezte, hogy 2022 tavaszán tervezik véglegesíteni azt – mondta az uniós biztos. „Kilábalóban vagyunk a válságból, a helyreállítási eszköz pedig segíteni fog ebben, az értékelések jó ütemben haladnak” – fogalmazott Dombrovskis.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos beszédében kiemelte, hogy az eddig elfogadott 22 terv kiegyensúlyozottan tükrözi a helyreállítási alap prioritásait. Elmondta, a nemzeti tervekben szereplő célkitűzések jelentős része a zöld és a digitális átállást szolgálja, segíteni kívánja a fenntartható gazdasági növekedést, a szociális és területi kohéziót, a gazdasági és szociális ellenálló képesség növelését, valamint a következő generációkat támogató intézkedéseket irányoznak elő.

Az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy alaposan megvizsgálja a kifizetési kérelmeket, és érdekelt abban, hogy a lehető leggyorsabban lebonyolítsa az ügyeleteket – mondta. Kiemelte továbbá: a tárgyalások és a vizsgálatok átlátható módon történnek, a bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy szintén tegyék nyilvánossá az információkat. Célja, hogy látható legyen, az eszköz miként szolgálja a meghatározott célokat – tette hozzá Gentiloni.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában kijelentette: amit az Európai Bizottság a magyar helyreállítási terv jóváhagyásának halogatása kapcsán mond, az „szemenszedett hazugság”. A valótlan állításokkal szemben nincs szakmai vita a brüsszeli testület és a magyar kormány között, ami miatt húzódna a megállapodás aláírása – mondta. A magyar terv minden részletét illetően már hónapokkal ezelőtt teljes körű egyetértés jött létre a felek között – közölte.

Hangoztatta azt is, hogy a magyar tervről szóló egyetértést követően kezdődött a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos „hisztériakeltés”. A törvényt érintő ideológiai és politikai támadások miatt „húzta be a féket” az uniós bizottság, és hatalmával visszaélve, a helyreállítási források visszatartásával zsarolja Magyarországot – jelentette ki. „Amit az Európai Bizottság állít, az nettó hazugság, amit csinál, az nyílt zsarolás, nettó politikai banditizmus” – tette hozzá Deutsch Tamás az MTI beszámolója szerint.

Az Európai Bizottság folyamatosan cáfolja, hogy köze lenne a pénz visszatartásának a melegellesnek tartott törvényhez. Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, egyúttal az értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos legutóbb egy napja a Telexnek adott interjújában újra elmondta, hogy a törvénnyel külön eljárás foglalkozik. „A jogállamisági mechanizmust lefektető rendelet eltérő ettől: világosan benne van, hogy milyen esetekben lehet aktiválni a költségvetési feltételrendszert. Ezek olyan esetekhez kötődnek, amikor megsértik a jogállamisághoz kötődő alapelveket egy tagállamban, és amelyek kellően közvetlen módon érintik vagy erősen kockáztatják az uniós költségvetés megfelelő végrehajtását, vagy pedig az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét” – mondta. Hozzátette: a helyreállítási terv elfogadásához meg kell győződniük arról, hogy megfelel-e a magyar terv a rendelet céljainak és követelményeinek. Tizenegy ilyen követelmény szerepel a rendeletben, melyek minden tagállamra vonatkoznak, többek között azért, hogy biztonságban maradjanak az uniós források.. „Magyarországnak fontos ajánlásokat kellett átültetnie a kérdésében említett területeken. Még nem tartunk ott Magyarországgal, hogy a terv teljes és a kritériumoknak megfelelő legyen, de folyamatosan egyeztetünk, és konstruktívan együttműködünk ennek biztosítása érdekében” – fogalmazott. 

Emmanuel Macron becslése szerint a közeli jövőben nem várható, hogy az Európai Uniós komolyabb összeget tudna biztosítani a helyreállítási alapból Magyarország számára, és ennek oka a korrupció – ezt mondta Márki-Zay Péter, miután ellenzéki vezetők társaságában hétfőn egyórás tárgyalást folytatott a Budapestre látogató francia államfővel.