Elutasította az EP bizottsága Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai Számvevőszékbe

Elutasította az EP bizottsága Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai Számvevőszékbe

Az Európai parlament által közreadott képen Pelczné Gáll Ildikó, az Európai Parlament (EP) alelnöke felszólal a testület plenáris ülésén Strasbourgban 2017. január 19-én, az újraválasztását követő napon. A konzervatív Európai Néppárt (EPP) színeiben polizizáló fideszes képviselőt Antonio Tajani frissen megválasztott EP-elnök szerint 310 képviselő támogatta. A testület összesen tizennégy alelnököt választott a tagjai közül. (Fotó: MTI/Európai Parlament/Mathieu Cugnot)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Elutasította az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottsága Pelczné Gáll Ildikó jelölését az Európai Számvevőszékbe. Ez ugyanakkor még nem jelenti azt, hogy Pelczné nem kerülhet be ismét a testületbe, az EP-nek ugyanis csak véleményezési joga van – írta a Népszava szerdán. Felidézték, a Fidesz volt politikusa és európai parlamenti képviselője 2017 óta az uniós intézmény magyar tagja, mandátuma augusztus végén jár le.

A lap szerint a bizottsági meghallgatás csak az első lépés volt, jövő héten az EP plenáris ülése is határoz az ügyben. Ugyanakkor a tényleges döntést meghozó, kormányközi Európai Unió Tanácsának nem kötelező figyelembe vennie, így továbbra sem kizárt, hogy Pelczné újrázzon. A Népszavához hasonlóan a Magyar Hang is úgy értesült, a bizottságban 13-an támogatták Pelcznét, míg 13-an elutasították.

 Már megint a dollárbaloldal

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja a Magyar Hanghoz is eljuttatott közleményében reagált arra, hogy Pelczné alulmaradt, szerintük „kicsinyes baloldali politikai támadás” történt. – Pelczné Gáll Ildikó életpályája, szakmai múltja és a Számvevőszéken elvégzett eddigi munkája alapján az egyik legrátermettebb és legkiválóbb tagja a testületnek, melyet a szakbizottság a 2017-es jelöléskor elismert, akkor nagy többséggel támogatták a magyar jelöltet. A mai meghallgatáson azonban egyértelmű politikai indíttatásból a magyar dollárbaloldal és az európai baloldal képviselői a magyar jelölt ellen szavaztak, figyelmen kívül hagyva minden szakmai érvet és azt a tényt, hogy a magyar jelölt 2017 óta kiemelkedően látja el számvevői feladatait – írták.

Az Európai Számvevőszék az Európai Unió egyik intézménye, melyet 1977-ben alapítottak, feladata az EU bevételeinek és kiadásainak ellenőrzése, az uniós költségvetés végrehajtásának szabályossági és hatékonysági vizsgálata. A luxembourgi székhelyű intézmény számvevőit a tagállami kormányok jelölik, minden ország egy tagot delegál a testületbe, mandátumuk hat évre szól.