Uniós javaslat: tesztelés és karantén lehet, határzár nem

Uniós javaslat: tesztelés és karantén lehet, határzár nem

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy vihart okozott Brüsszelben, hogy a magyar kormány szeptember 1-jétől a járványra hivatkozva először valamennyi uniós tagállam polgára számára megtagadta az országba való belépés lehetőségét, majd a cseh, lengyel és szlovák polgárok tekintetében kivételt tett. Az Európai Bizottság felhívta a magyar kormány figyelmét, hogy ezt a rendelkezést vissza kellene vonni, mert a szabad mozgáshoz fűződő uniós alapjogot állampolgárság szerint korlátozza. Ezt a megkülönböztetést az uniós jog ugyanis nem ismeri el. Már akkor jelezte a Bizottság, hogy új, közös szabályrendszert fog kidolgozni, ezt végül pénteken délután tették közzé.

A javaslatot a tagállamok elé fogják terjeszteni – jelentette be Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy stabilitást és kiszámíthatóságot kell garantálni az uniós polgároknak, más polgárok kizárása pedig elfogadhatatlan. „Úgy gondoljuk, hogy egyetlen uniós polgártól sem szabad megtagadni a belépést egy másik uniós országba. Ehelyett azt javasoljuk a kormányoknak, hogy alkalmazzanak tesztelést vagy karantént. Ezek közül a tesztelést kell előnyben részesíteni annak érdekében, hogy megkönnyítsük az emberek utazását” – mondta von der Leyen.

A javaslat egyértelműen rögzíti a színkódokat, vagyis hogy milyen mutató alapján kell egy adott országot vagy régiót a zöld-narancssárga-vörös színskálán elhelyezni, illetve megjelenik a szürke színkód is, ha nem áll rendelkezésre elegendő információ.

Mindenesetre ezek alapján zöld kategóriát kell kapniuk azoknak az országoknak, ahol az elmúlt 14 nap átlaga alapján a 100 ezer lakosra jutó fertőzött száma kevesebb mint 25 és a teszteléseknek csak kevesebb mint 3 százaléka hozott pozitív eredményt. Ha egy államban 50 alatt van a 100 ezer lakosra jutó fertőzött vagy a tesztek kevesebb mint 3 százaléka mutatja ki a betegség meglétét, akkor is szükségtelen korlátozásokat alkalmazni – áll a javaslatban. Az európai adatokat rendszeresen frissítik, elhelyezik a térképen és hozzáférhetővé teszik majd. A részletes anyag a kategóriánkénti besorolásokkal itt olvasható.