Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nagyot drágultak az élelmiszerek egy év alatt

Szerző: | 2020. április 08., 10:58 | Gazdaság

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben. Februárhoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben nőtt, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak. Az üzemanyagok ára a jelentősen visszaeső olajárak következtében érdemben csökkent egy hónap alatt – olvasható a KSH márciusi inflációs jelentésében.

Tavaly márciushoz képest az élelmiszerek ára 7,6 százalékkal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 27,4, a párizsi, kolbászé 20,8, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 12,2, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 11,9, a cukoré 10,1, a tejé 9,1, a kenyéré 8,4 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,2, ezen belül a dohányáruké 11,3 százalékkal emelkedett. A szolgáltatásokért 3,8 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a lakbér 8,7, a belföldi üdülés ára pedig 8,1 százalékkal nőtt. Az üzemanyagok ára 2,1 százalékkal csökkent.

Az elmúlt egy hónapban átlagosan 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Ezen belül az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben, átlagosan egy százalékkal drágultak, amiben a koronavírus-járvány okozta megnövekedett kereslet is szerepet játszhatott. Az élelmiszereken belül az étolaj ára 4,9, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,5, a cukoré 2,3, a sajté, illetve a tejtermékeké 1,5–1,5, a kenyéré pedig 1,4 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányárukért 0,9 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a dohányáruk 1,2 százalékkal drágultak. A ruházkodási cikkek ára 0,8, a szolgáltatásoké 0,5 százalékkal nőtt. A járműüzemanyagok ára a jelentősen visszaeső olajárak hatására 5,3 százalékkal csökkent, így ez az egy termékkör önmagában 0,4 százalékponttal mérsékelte a fogyasztóiár-index emelkedését.


HIRDETÉS „A cégek nem fogják az árakba beépíteni a különadót” | Magyar Hang

Az idei év első negyedében a fogyasztói árak átlagosan 4,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Címkék: áremelkedés, drágulás, élelmiszer, infláció, üzemanyag


HIRDETÉS
A pávatáncos magánya

A pávatáncos magánya

A miniszterelnöknek esze ágában sincs úgy bánni az ellenzékével, tágabban: bármely, a kormányától független közéleti szereplővel itthon, mint amit magának az EU-tól megkövetel.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Ajándékozzon Magyar Hangot!
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest