Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Így terjed a koronavírus – egy hazug exrendőr legalább kilenc embernek adta át

Szerző: | 2020. március 13., 13:11 | Külföld, XA

Fertőtlenítést végeznek az erdélyi Csíkszereda bölcsődéjében 2020. március 11-én (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy bukaresti történet jól jelzi, hogy milyen hatékonysággal terjed a vírus, és ha nem tartjuk be a hatóságot utasításait, illetve nem mondunk igazat, hogyan tudjuk fokozni a bajt. A nyugalmazott belügyi tiszt legalább kilenc embert – köztük egy orvost – fertőzött meg amiatt, hogy letagadta az izraeli útját. 

HIRDETÉS - AIP

A nyugdíjasként a bukaresti közterület-fenntartó vállalatnál dolgozó 60 éves férfi március 3-án ment orvoshoz lázzal és rosszulléttel, de az orvosnak azt mondta, két hónapja nem járt külföldön. Ez azonban nem volt igaz, mert február végén tért haza Izraelből – amikor két nap múlva a tünetei súlyosbodtak, újra orvoshoz ment, és letesztelték koronavírusra, pozitív eredménnyel. A hazugsága azért is elgondolkodtató, mert korábban Bukarest két kerületében is volt rendőrkapitány, tehát tisztában kellett lennie azzal, mit jelent a hatóságok félretájékoztatása.

HIRDETÉS - AIP
Koronavírus – 19-re nőtt itthon a fertőzöttek száma | Magyar Hang

Ennél fontosabb az, hogy mennyire hatékonyan fertőzött meg másokat: megfertőzte a fiát, a terhes menyét és 3 éves unokáját. Átadta a vírust a kórház orvosának is, aki kezelte – a 43 éves orvosnő az első koronavírussal diagnosztizált egészségügyi dolgozó Romániában. További öt embert fertőzött meg, de a szám tovább emelkedhet, mert a nyugdíjas különösen aktív volt a munkahelyén – román szokás szerint tavaszváró márciuskát osztott a hölgy dolgozóknak, a férfiakkal pedig kezet fogott, így több száz kollégájával került testi kontaktusba. A belügyminisztérium egyébként bűnvádi eljárást indított ellene, így ha felgyógyul, könnyen börtönbe kerülhet.

Nem ő az első, aki összeütközésbe került a törvénnyel. A karanténszabályok megsértése vagy a hatóság félretájékoztatása miatt csütörtök estig huszonhárom ember ellen indult eljárás Romániában. Akad olyan Olaszországból hazatért vendégmunkás, akinek ugyan házi karanténban kellett volna tartózkodnia, de ittasan autót vezetve karambolozott. Ő biztosan börtönbe kerül, de aki engedély nélkül elhagyja a karantént, az a ragályos betegségek leküzdésének akadályozásáért állítható bíróság elé, és hat hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéssel vagy pénzbírsággal büntethető Romániában.

Átautóztak Magyarországon, aztán a karanténban kiderült, hogy fertőzöttek | Magyar Hang

Keleti szomszédunknál péntek délben hetven koronavírusos fertőzéses esetről tudtak a hatóságok. Marcel Vela belügyminiszter egyébként csütörtök este bejelentette, a kisebb forgalmú határátkelőket teljesen lezárják még a nemzetközi áruforgalom elől is, hogy azok személyzetét áthelyezve még jobban tudják ellenőrizni az országba belépőket. A miniszter a magyar–román határon a Battonya–Tornya, Létavértes–Székelyhíd, Méhkerék–Nagyszalonta, és a Nyírábrány–Érmihályfalva határátkelők ideiglenes bezárását jelentette be.

Címkék: karantén, koronavírus, koronavírus-járvány, Románia


Megszelídült a „trópusi Hitler”?

Megszelídült a „trópusi Hitler”?

Látványos hátraarcot csinált az elmúlt hónapokban Jair Bolsonaro, aki valószínűleg mostanra elfogadta a realitásokat, vagyis azt, hogy eddigi legfőbb szövetségese, Donald Trump elveszítette a választásokat.

Szerkesztői üzenetek

Szerkesztői üzenetek

Sokan korabeli Google-nak tekintették a szerkesztőségeket, ahol nem is voltak restek megválaszolni, hogy „a svéd torna a test szabad mozgását elősegíti, az izmokat megkenve tartja; a német torna pedig túlképez, merevít és nehézkessé tesz, sőt az életszervekre is nemegyszer bénítólag hat”.

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Barabási Albert-Lászlóval

Árnyék podcast – durvuló közbeszéd – és hol van még a gödör alja

Pin It on Pinterest