Orosz légügyi hatóság: A lezuhant gépen volt Jevgenyij Prigozsin és meghalt

Orosz légügyi hatóság: A lezuhant gépen volt Jevgenyij Prigozsin és meghalt

A razgruzka_vagnera Telegram-csatornán 2023. augusztus 22-én közzétett videóból készült képkocka Jevgenyij Prigozsinról (Forrás: AFP via Europress)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

• Jevgenyij Prigozsin neve is szerepelt annak a gépnek az utaslistáján, amely lezuhant szerda este Moszkvától északra
• A katasztrófában tízen vesztették életüket
• Az orosz légügyi hatóság órákkal később erősítette meg: Prigozsin valóban a repülőgép fedélzetén volt

• A Wagnernek közben egy másik gépe is a levegőben volt ugyanekkor, az épségben landolt
• A Wagner-csoporthoz köthető Grey Zone Telegram-csatorna szerda este már kész tényként kezelte Prigozsin halálát

Meghalhatott Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér egy oroszországi repülőgép-szerencsétlenségben – erről írt szerdán kora este a nemzetközi sajtó. A beszámolók szerint ugyanis a Moszkvától északra fekvő Tver régióban lezuhant egy Moszkvából Szentpétervárra tartó Embraer típusú magángép a fedélzetén tíz emberrel, a katasztrófában mindenki meghalt. Az első hírek arról szóltak, hogy a zsoldosvezér neve is szerepelt a gép utaslistáján, órákig nem érkezett azonban hivatalos megerősítés, hogy valóban az áldozatok között van.

A késő esti órákban a BBC ugyanakkor arról írt, hogy az orosz légügyi hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin a szerda este lezuhant gép fedélzetén volt. Cikkük szerint az orosz Szövetségi Légiközlekedési Hatóság felvette Jevgenyij Prigozsin nevét a „lezuhant repülőgép fedélzetén utazóként bejelentett személyek” listájára. Közben mind a tíz holttestet meg is találták.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja már korábban a Wagner-parancsnokaira hivatkozva közölte, hogy Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-csoport egyik parancsnoka, Dmitrij Utkin is életét veszítette – írta a Wagner egyik Telegram-oldala, amely szerint ezt az információt a Wagner több „kiemelkedő zenésze” is megerősítette (a Wagner harcosait az orosz katonai szlengben csak zenészeknek hívják, utalva a szervezet névadójára).

A hírek szerint egyébként egy másik wagneres gép is a levegőben volt a katasztrófa idején, az ugyanakkor visszafordult Moszkvába és épségben landolt. Rácz András Oroszország-szakértő korábban még utalt rá a Facebookon, hogy „várjuk meg, tényleg megerősítik-e Prigozsin halálát (biztosan ugyanis csak annyit tudunk, hogy az utaslistán rajta volt), ugyanis egy másik, a lezuhanttal egyidőben indult Wagner-kisgép visszafordult Moszkvába és ott épségben leszállt. Hamarosan kiderül, hogy Prigozsin ténylegesen melyik gépen volt.”

A Wagner-csoporthoz köthető Grey Zone Telegram-csatorna szerda este már kész tényként kezelte Prigozsin halálát és úgy írtak róla, mint aki Oroszország hőse, a szülőföldje hazafija, aki Oroszország elárulói tettének következtében halt meg. Ugyanezen a csatornán jelent meg, hogy „második igazságmenetet" szerveznek Moszkvába. Arra kérik követőiket, hogy csütörtökön 12 órakor menjenek a városukban található Wagner-központba, és vigyenek magukkal virágot és gyertyát. A szöveg írói szerint ott fogják eldönteni, mit is tegyenek a továbbiakban.

A Reuters közben azt jelentette a Fehér Házból, hogy Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a gép lezuhanásáról.

Rácz András a Facebookon arról is írt: „az orosz social media tele van pletykákkal, hogy a gépet állítólag az orosz légvédelem lőtte le... de ha Prigozsin valóban rajta volt a gépen, akkor a lezuhanás pontos oka a végeredmény szempontjából tulajdonképpen mindegy.” Hozzátette azt is, hogy „az orosz történelemben eddig nem volt példa rá, hogy sikertelen puccskísérletet bárki huzamosabb ideig túlélne. Nos, úgy tűnik, bizonyos dolgok nem változnak”. Jevgenyij Prigozsin és a Wagner zsoldosai június végén rövid lázadást indítottak az orosz honvédség ellen, de végül leálltak. A Wagner-vezér utána egy ideig eltűnt, majd éppen a napokban jelent meg róla egy videó, amelyet vélhetően Afrikában rögzítettek.

A 62 éves Prigozsin Szentpétárvárott született, abban a városban, amelyben Vlagyimir Putyin is meglátta a napvilágot. Miután lopásért börtönben ült, hot dogot árusító büfé/bódé-láncot hozott létre Szentpéterváron. Az üzlet jól ment, és néhány éven belül, a vadregényes és vadkapitalista 1990-es években aztán drága éttermeket nyithatott a városban. Később vendéglátóipari cége, a Concord szerződést kapott a Kreml étkeztetésére, amiért a „Putyin séfje” becenevet kapta.