Gyengülnek az európai populisták

Gyengülnek az európai populisták

Az Európai Parlament ülése (forrás: Európai Parlament)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette második mandátumbecslését az Európai Parlament. Májusig kéthetente, májusban, az EP-választás hónapjában pedig minden héten bemutatja az EP ezt a dokumentumot, amelyet a tagállamokban több, nemzeti közvéleménykutató adataira támaszkodva készítenek.

Az új felmérés tartalmaz kisebb-nagyobb változásokat a két héttel ezelőttihez képest. A leginkább szembetűnő, hogy a populista pártok gyengültek, illetve nem tudták növelni szavazóik számát. A felmérés úgy készül, hogy a jelenlegi parlamenti frakciók összetételét az azokban jelenleg is szereplő pártok alapján határozzák meg. Ilyen módon nincsenek brit képviselők, akik egyébként két euroszkeptikus, EU-ellenes pártnak is a gerincét adják.

A Marine Le Pen nevével fémjelzett frakció változatlanul 59 székre számíthat, az Európai Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártja a korábbi 43-mal szemben csak 39-re, de a legnagyobb veszteséget a lengyel kormánypártot is soraiban tudó Európai Konzervatívok és Reformek Szövetsége szenvedte el, 51 helyett már csak 46 képviselők számolhatna a frakciójuk. Mindez azt jelenti, hogy ez a három, hangsúlyozottan EU-kritikus és bevándorlásellenes pártszövetség a 705 helyből csak 144-et foglalhatna el, amivel nem lenne jelentős befolyásuk az európai döntésekre.

Verhető a Fidesz az EP-választáson a Publicus felmérése szerint | Magyar Hang

Közös lista esetén akár verhető a Fidesz - állítja a Publicus Intézet, melynek a Népszava megbízásából készített felmérése szerint a nem kormánypárti szavazók teljes ellenzéki összeborulást akarnak a májusi európai parlementi (EP) választáson. A megkérdezettek több mint fele hallott a közös ellenzéki EP-lista indításának gondolatáról.

A legnagyobb párt továbbra is az Európai Néppárt, azonban ők is veszítettek szavazókat, két hete még 184 helyet jósoltak nekik, most hárommal kevesebbet. A legnagyobb mértékben a Zöldek növelték támogatottságukat, most 49 helyre lennének jogosultak, ez öttel több, mint két hete. Nem változott a Szociáldemokraták (135) és a Liberálisok (75) támogatottsága.

Ami a magyarországi eredményeket illeti:

A Fidesz továbbra is 13 befutó helyre számíthat, a Jobbik azonban 4 helyett csak háromra, az MSZP-Párbeszéd szintén háromra, míg a DK két helyre. Más párt nem kerülne Magyarországról az új Európai Parlamentbe.

Érdemes megemlíteni a lengyel eredményeket, ahol az ellenzék összefogást és közös listát jelentett be, ennek eredményeként meg tudták fordítani az állást és már ez a koalíció vezet a kormánypárttal, a Jog és Igazságossággal szemben (21, illetve 20 hely).