Meglepetésszerűen Londonba érkezett Zelenszkij

Meglepetésszerűen Londonba érkezett Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepetésszerűen Londonba érkezett hétfőn az ukrán államfő, számolt be róla a brit sajtó. Volodimir Zelenszkij célja a Twitter-bejegyzése szerint is az, hogy nyomást gyakoroljon a brit vezetőre. „Amikor arról van szó, hogy bővítsük az eszköztárunkat földön és levegőben, az Egyesült Királyság vezető pozícióban van”, üzente Twitter-posztjában Zelenszkij. Hozzátéve, hogy hamarosan találkozik barátjával, „Rishivel”. Az ukrán elnök legutóbb februárban járt a brit fővárosban, akkor felkeresve III. Károlyt, és a Westminster Hallban megszólítva a parlamentet.

Sunak az Independent cikke szerint arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság továbbra is támogatja Ukrajnát. Szerinte a mostani egy kritikus pillanat az ukrán ellenállást illetően, és egy olyan szörnyű háborús agresszió ellen védekezik az ország, amelyet nem ő választott vagy provokált ki. Sunak szerint az ukránoknak szükségük van a nemzetközi közösség tartós támogatására, nem hagyhatják őket cserben. Mindannyiunk érdeke szerinte, hogy Ukrajna győzzön, és Putyin barbarizmusa ne kerüljön jutalmazásra.

Nigel Huddleston kereskedelmi miniszter is arra számít, hogy Zelenszkij több támogatást fog kérni a hétfői látogatása során. A politikus az LBC-nek arról beszélt, hogy őszintén szólva egyébként folyamatosan többet és többet nyújtanak, legyen szó katonai segítségről vagy egyéb támogatásról, ez pedig jelentős terhet rót a brit adófizetőkre. Huddleston tehát érezhetően vonakodott megígérni, hogy látványosan erősítenek a támogatáson, inkább azt hangsúlyozta, hogy már eddig is emberfeletti erőfeszítéseket tettek az ügy érdekében. Hozzátette, egyáltalán nincs meglepve azon, hogy az ukrán elnök több támoatásért érkezik, azt viszont mindig is látta Zelenszkijen és kollégáin: nagyon hálásak mindazért is, amit már adtak.

A brit kormány mindenesetre a látogatás bejelentése után közölte, több száz új, nagy hatótávolságú drónt küld az ország Ukrajnának. Az eszközök hatótávolsága a több mint kétszáz kilométert is elérheti. Küldenek továbbá a Reuters szerint több száz légvédelmi rakétát és pilóta nélküli légieszközt is. Ezeket a következő hónapokban fogják Ukrajna rendelkezésére bocsátani.