Nyércpara: Vadon élő példányban is találtak koronavírust

Nyércpara: Vadon élő példányban is találtak koronavírust

Nyérc (Fotó: Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok Utah államában vadon élő nyércben is találtak koronavírust – írja a 444.hu. Szabadon élő nyércből, illetve állatból eddig még soha nem mutatták ki a kórt.

A Reuters híradása szerint augusztus óta már több mint 15 ezer tenyésztett nyércet pusztított el a kórokozó az Egyesült Államokban, valószínűleg tőlük terjedt át a vírus vadon élő társukra. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium már jelentette az esetet az Állategészségügyi Világszervezetnek (OIE), egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a kórokozó komolyabban jelen lenne a vadon élő példányok körében.

A prémjükért tenyésztett nyércek viszonylag könnyen elkapják a koronavírust, és visszafertőzik az embereket. Dániában, ahol a világ egyik legnagyobb nyércállományát tartják, mintegy 17 millió állatot kellett leölni, mert több nyérctelepen a koronavírus egy olyan egyedi mutációját fedezték fel a tudósok, amely mérsékelten csökkent érzékenységet mutat az antitestekkel szemben és bizonyíthatóan emberekre is átterjedt. Emiatt fennáll a veszély, hogy egy jövőbeli oltás nem véd majd a vírus ezen mutálódott formájával szemben.

A SARS-CoV-2 vírust korábban többek között svédországi, hollandiai, dániai, franciaországi és görögországi nyérctelepeken is azonosították. Emellett megfertőzött már macskákat, kutyákat, állatkerti tigriseket, oroszlánokat és legutóbb hópárducokat.