Barion Pixel
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nem nagyon ismerik sem Bartókot, sem Puskást – Interjú Fischer Ivánnal

Szerző: | 2020. október 27., 06:00 | Kultúra

Fischer Iván (Fotó: Stiller Ákos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Semmi szükség nincs kultúrharcra, ez csak a középszer offenzívája – erről beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Fischer Iván.

(…)

A Kossuth-díjas karmester – akinek zenekarát, a Budapesti Fesztiválzenekart a minap a világ tíz legjobb zenekara közé választotta a BBC Classical Music online magazin – kérdésünkre kitért a színművészeti ügyére is. Mint mondta, az SZFE ragyogó iskola volt, többször meghívta a diákokat operarendezéseibe. A Don Giovanniban és a Figaróban csodálatosan játszottak, nagy szerepük volt abban, hogy ezeket az előadásokat New York legsikeresebb operaprodukcióiként írták le.


HIRDETÉS

(…)

Annak kapcsán, hogy vajon miként tekintenek hazánkra Nyugaton, arról beszélt, hogy Amerikában a magyarokról Gábor Zsazsa ugrik be az embereknek, az idősebb osztrákoknak az operettsztár Marika Rökk. – Nem nagyon ismerik sem Bartókot, sem Puskást – mondta.

Mit csinált a járvány miatti leállás alatt? Hogyan látja a Budapesti Fesztiválzenekar helyzetét? Meddig lehet működtetni egy zenekart közönség nélkül? Bemutatott egy különleges, akusztikajavító maszkot, az ilyen trükkökkel ki lehet játszani a járványt, előnyt kovácsolva a vírus elleni védekezés hátrányaiból? Az MTA feldarabolása, a CEU elüldözése, a színházak elleni támadás, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása körüli küzdelem fényében hogyan látja a magyar kulturális életet? Dúró Dóra könyvdarálása a társadalom aktuális állapotát tükrözi? Számos európai városban élt és dolgozott az elmúlt évtizedekben, mi a véleménye a hanyatló Nyugatról? Számunkra Kelet az új irány, de vajon Nyugat-Európában miként tekintenek Magyarországra?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang október 22-én megjelent 2020/43. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/43. számban? Itt megnézheti!

Címkék: Budapesti Fesztiválzenekar, Fischer Iván, komolyzene, koronavírus


HIRDETÉS

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS

Hirdetés

Már 70 éve mesél a Móra Kiadó
HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet, meg minden

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

#033 Képes Gábor – Kapudrog az informatikai forradalomhoz

Ellenkultúraként indult, aztán beköltözött otthonunkba.

Pin It on Pinterest