A Metropolitan Egyetem hallgatói és tanárai is kiállnak az SZFE mellett

A Metropolitan Egyetem hallgatói és tanárai is kiállnak az SZFE mellett

Élőlánccal tiltakoznak a színművészetisek szervezésében (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) néhány napja fontosnak tartotta semleges álláspontját ismertetni a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) barikádja és tüntetései kapcsán, az intézmény művész hallgatói és tanárai erről másként vélekednek. Mint az SZFE HÖK közösségi oldalán megjelent állásfoglalásban írják, őket, vagyis a METU hallgatóit, volt hallgatóit és tanárait nem korlátozták szavuk kinyilatkoztatásában.

– Mi, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói, volt hallgatói és tanárai kijelentjük, hogy szolidaritásunkat fejezzük ki, valamint kiállunk az SZFE mellett. Támogatjuk jövőbeni kollégáinkat, művésztársainkat, hallgatótársainkat, tanártársainkat és tisztelettel adózunk az SZFE oktatóinak kiállásáért. Támogatjuk, hogy az SZFE szakmai és adminisztratív működését érintő intézkedések ("modellváltás") az intézmény tanárainak és hallgatóinak együttműködésével és jóváhagyásával történjenek.Hiszünk az oktatás, a kultúra és a művészetek mindenkori szabadságában. Hiszünk az egyetemi autonómiában és hogy az oktatást semmilyen politikai ideológia nem befolyásolhatja – olvasható az állásfoglalásban, amely a támogató hallgatók és tanárok nevének felsorolásával végződik.

https://www.facebook.com/szfehok/posts/3285646551518702

Korábban Bachmann Bálint rektor közleményében azt írta, hogy az egyetem „kiáll az egyetemi autonómia és az oktatás szabadsága mellett”. Később azonban kifejti: „a Színház- és Filmművészeti Egyetem és fenntartói jogait gyakorló kuratórium közötti konfliktus ügyében az egyetem tartózkodik az állásfoglalástól”. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a véleménynyilvánításban az intézmény sem hallgatóit, sem munkatársait nem fogja korlátozni. 

A METU hallgatói előtt a Vidnyánszky által „uralt” Kaposvári Egyetem hallgatói és a Szegedi Tudományegyetem diákjai is szolidaritásukról biztosították az SZFE egyetemfoglalóit. A MOME valamint a Corvinus diákjai is állásfoglalást fogalmaztak meg, amelyben kifejezték az SZFE melletti szolidaritásukat, sőt, a MOME hallgatói, sőt, a határon túli Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem valamint a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar jelenlegi és egykori hallgatói is kiálltak az SZFE mellett.

Az SZFE-n már augusztus 31-e óta tart a hallgatók blokádja az egyetem épületében, és nem hajlandók beengedni az újonnan felállított kuratórium tagjait. Vasárnap pedig több ezres élőláncot is szerveztek, hogy jelezzék, elfogadhatatlannak tartják azt, ahogy a kormány átalakítja az intézményt, illetve így juttatták el az egyetem alapdokumentumát az Országházba.