Fieszta lesz Újlipóciában: újra jön a Pozsonyi Piknik

Fieszta lesz Újlipóciában: újra jön a Pozsonyi Piknik

Résztvevők a 2019-es Pozsonyi Pikniken (Fotó: a Pozsonyi Piknik Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rédei Éva, a Láng Téka tulajdonosa és Bächer Iván író kezdeményezésére született meg 2009-ben a Pozsonyi Piknik ötlete. A hagyományostól eltérő módon szerették volna megünnepelni a Láng Téka 20. évfordulóját: mindenki hozta a saját főztjét, miközben kisszékeken hallgatták a koncerteket, beszélgetéseket. A családias hangulatú civil kezdeményezés pár év alatt őszindító kulturális fiesztává nőtte ki magát. Két év kihagyás után, szeptember 3-án most ismét megrendezik az újlipótvárosi Pozsonyi Pikniket, amit 2019 óta Budapest Főváros XIII. Kerület Önkormányzata szervez.

A koronavírus-járvány miatt 2019-ben tarthatták meg utoljára élőben a fesztivált, a következő két évben az online térben szervezett programokkal, stúdióban, színpadi körülmények között felvett produkciókkal visszatekintésekkel tartották életben a Pozsonyi Piknik szellemét.

– Már akkor elkezdtük szervezni a következő pikniket, amikor a 2019-es fesztivál véget ért. Az élet azonban közbeszólt, viszont azokat az ötleteket, gondolatokat, amelyek akkor bennünk ragadtak, most meg tudjuk valósítani. Elnevezéséből adódóan a Pozsonyi Piknik mindig olyan hangulatú volt, mint amit a közönség magával hozott. Úgy érzem, most erős a vágy mindenkiben, hogy kulturális impulzusokat szerezzen, újra találkozzon barátokkal, ismerősökkel, új emberekkel. De talán a világban tapasztalható bizonytalanság miatt benne lesz az emberekben az is, hogy ki tudja meddig találkozhatunk egymással ebben a formában – fogalmaz Bubics Ádám szervező. – A Pozsonyi Piknik mindig is reflektált az aktuális társadalmi történésekre, de sohasem direkt módon. Az idei színházi és könyves programokkal sem lesz másképp, egy-egy előadás, felolvasás során olyan nézőpontokkal lehet majd találkozni, amelyek segíthetnek megérteni a körülöttünk zajló folyamatokat.

Az Újpesti rakparton, a Jászai Mari tértől a Szent István parkig negyvenhat program – köztük pódium beszélgetések, író-olvasó találkozók, dedikálások, könyvbemutatók, képzőművészeti akciók – várja az érdeklődőket szeptember 3-án reggel tíz és este kilenc óra között. A hagyományokhoz híven a Radnóti Miklós utca a gyerekeké lesz: az itteni színpadon fellép a Klárisok Zenekar, megelevenedik Berg Judit és Kőszeghy Csilla népszerű könyvsorozatának legújabb része, a Két kis dinó Artúr király udvarában, a Csokonai Társulat Marcia Bábszínháza pedig Szent György és a sárkány legendáját meséli el nem mindennapi módon, de lesznek kézműves foglalkozások is.

Több mint 50 színház települ ki a Piknikre, nemcsak az őszi repertoárt lehet megismerni, de személyesen lehet találkozni a művészekkel is. A Jászai Mari térnél felállított színpadon az Orlai Produkció színészei a Budapest, Te! Című előadásának dalait éneklik, Horváth Lili és Kakasy Dóra Janikovszky Éva A lemez két oldala című könyvéből, Bíró Eszter a Szenes Hanna életéről szóló Szabadesés több szólamban című előadásból, míg a Zichy Szín-Műhely Nemes Nagy Ágnes Aranyecset című művének zenés színpadi adaptációjából ad elő részleteket.

Fellép a Grecsó–Hrutka duó, Varnus Xavér, a Danubia Zenekar, a FareMido Operatársulat, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Darvas Ferenc, a Szent Efrém Férfikar, de a Fischer Annie Zeneiskola növendékei is. A Láng Téka helyszínén Kulcsár István, a Magyar Rádió volt moszkvai és New York-i tudósítója felidézi egykori riportjait, riportalanyait, találkozni lehet Dés Lászlóval és a vígszínházas Pál utcai fiúkkal, a Magvető kiadó szerzőivel, Grecsó Krisztiánnal, Závada Pállal, Darvasi Lászlóval, Spiró Györggyel, Parti Nagy Lajossal, Kerékgyártó Istvánnal, valamint Haász Istvánnal.

A kerület két új díszpolgára, Lukács Sándor színművész és Nyáry Krisztián író-kommunikációs szakember is ott lesz a pikniken: a Vígszínház művésze mint mindig, most is Radnóti Miklós egy versét hozza el, Nyáry Krisztián pedig a piknik névadójára, Bächer Ivánra fog emlékezni egy írásával. A Pozsonyi Pikniken lapunk munkatársaival is találkozhatnak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2022/36. számában jelent meg szeptember 2-án.