Nem így kell szuverenitást védeni

Nem így kell szuverenitást védeni

Orbán Viktor és Kocsis Máté a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén 2022. szeptember 21-én (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Nagyon veszélyes azt sugallni David Pressman szerint, hogy a magyarországi politikát külföldi hatalmak akarják befolyásolni. Az amerikai nagykövet a Telexnek beszélt erről a tervezett „szuverenitásvédelmi csomag” kapcsán. Ami a konstrukció kritikáját illeti, igazat adhatunk neki. A közéletet régóta mérgező hazaárulózás erősebb fokozatra kapcsolása, amikor a politikai ellenfelet már idegen hatalmak ügynökeként azonosítanánk. Az a mód, ahogy a kormány egybemosna mindent a valóban kétes politikai finanszírozástól a civilek támogatásáig, leginkább csak a polgárháborús hangulat fokozására alkalmas. És arra, hogy a kormánypolitika még jobban eszünkbe idézze az orosz rezsim autoriter vonásait.

Láthatóan igyekeznek is úgy tenni, mintha ez csak valamiféle játékos ludasmatyiság lenne a hatalom valódi birtokosaival szemben. – Kicsit borsot törünk az orruk alá – fogalmazott múlt heti sajtótájékoztatóján Kocsis Máté. A kormányfő is azt fejtegette az idei Tranziton, hogy többszörös erőfölényben volt az ellenzék 2022-ben. Csakhogy az egyes ellenzéki szereplőknek jutó külföldi pénzek (a „guruló dollárok”) hírén azért lepődtünk meg igazán, mert semmi jelét nem láttuk az ellenzéki kampányban. Sem annak, hogy Márki-Zay ilyen-olyan szervezetéhez, sem annak, hogy a 99 Mozgalomhoz vagyonok jutottak volna. Valószínűleg a lehető legrosszabbul felhasznált forrásköltés jellemezte az ellenzék tavalyi kampányát. 

• Kik azok, akiktől biztosan nem kell a szuverenitást védelmi?
• Hol húzódnak a szuverenitás valódi határai?
• Mi a kormány felelőssége abban, hogy szuverenitáskérdésekben nincs egyetértés?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 29-én megjelent, 2023/39. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!