Kétharmad nélkül nincs valódi hatalom?

Kétharmad nélkül nincs valódi hatalom?

A képviselõk a Himnuszt éneklik az Országgyûlés alakuló ülésének kezdetén 2018. május 8-án (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A főbb állami pozíciók közül csak a Magyar Nemzeti Bank elnökének, négy alkotmánybírónak, a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak, valamint az ombudsmannak jár le a megbízatása a következő ciklusban. Az ellenzéki oldalon éppen ezért már megindult az ötletelés a Fidesz bebetonozott hatalmának lebontásáról, egy esetleges kormányváltás után ugyanis szinte az összes közjogi méltóság – így az államfő, az ÁSZ elnöke, valamint a legfőbb ügyész is – a kabinet ellen dolgozhatna.

Mint megtudtuk, egy külön stáb dolgozik azon, hogy kitalálják: miként lehet kétharmad nélkül kétharmados döntést hozni, forrásaink szerint azonban eddig csak egy megoldási javaslat tűnik használhatónak, a többit inkább jogi ügyeskedésnek tartják még az ellenzéki oldalon is.

Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász szerint kétharmados többség nélkül szinte lehetetlen irányítani az országot, de Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont Intézet) és Virág Andrea (Republikon Intézet) lát mozgásteret a sima feles többséggel rendelkező kormányok esetében is.

Hogy mik a lehetőségek? A teljes cikket a Magyar Hang június 4-én megjelent 2021/23. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!