Egymással is leszámolnak a dzsihadisták

Egymással is leszámolnak a dzsihadisták

Az ISIS egyik foglyul ejtett tagját szállítják a tálibok Kabulban 2021. szeptember 5-én (Fotó: Reuters)

 

Robbantásos merényletet követtek el egy hete tálib tisztviselők ellen a kelet-afganisztáni Dzsalalábádban, ahol különösen erős az Iszlám Állam afganisztáni szárnya, a történelmi Horászán tartományról elnevezett ISIS-K (Islamic State of Iraq and the Levant – Khorasan Province). A támadásban három ember vesztette életét, és húszan megsebesültek. Ugyanezen a napon két másik ember is megsérült egy kisebb robbantásban a fővárosban, Kabulban. És bár a merényletek elkövetéséért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, egyre több jel utal arra, hogy a háttérben a dzsihadisták közötti leszámolás zajlik.

Hogy megértsük az afganisztáni dzsihadista szervezetek közötti ellentéteket, mindenekelőtt a tálib mozgalmon belüli frakciók helyzetét kell ismernünk. Habár a külvilág felé meglehetősen egységes képet mutatnak, valójában legalább három frakció működik, amelyek olykor egymással is versengenek. A szeptember elején alakult ideiglenes kormányban ugyan mindhárom frakció szerepet kapott, és ez arra utal, hogy jelenleg kiegyenlítettek az erőviszonyok.

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 24-én megjelent, 2021/39. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!