Kőhalmi Zoltán: Sok kreténségről döntenek a fejünk fölött

Kőhalmi Zoltán: Sok kreténségről döntenek a fejünk fölött

Kőhalmi Zoltán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

Nehéz megállapítani, hogy ki mennyivel járul hozzá a bolygó tönkretételéhez, hiszen még azt sem tudjuk, hogy azzal, amit teszünk, ártunk vagy használunk a természetnek – fogalmaz Kőhalmi Zoltán. A humorista Az utolsó 450 év című új regényében a világ végét jövendölte meg, még sincs okunk a bánatra, hiszen, mint mondja, „jobb, ha nevetünk a szörnyű helyzetünkön, hogy oldjuk egy kicsit a feszültséget”.

– Sosem állt távol tőlem a fekete humor – mondja Kőhalmi Zoltán, aki már az előző könyvében, A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban című skandináv krimi paródiában is sok embert eltett láb alól, de ezúttal jóval több áldozatot szed. – Milliárdok pusztulnak el már azelőtt, hogy véget érne a földi lét. Remélem, a valóságban nem így lesz, bár a könyv fülszövege szerint titkos időutazó vagyok, nem árt tehát felkészülni a legrosszabb forgatókönyvre – figyelmeztet.

A humorista szerint Magyarország a miniszterelnök szavai ellenére sem klímabajnok Európában, de Európa sem klímabajnok. – Nem vagyok szakértő, nem szeretnék okoskodni, de azt látom, hogy a tudósok által felvázolt elméletek köszönőviszonyban sincsenek a gyakorlattal. Drasztikusan meg kellene változtatni az életmódunkat, mondják, ám ebből semmi sem valósul meg.

• Miért egy maciméz lett a regény főhőse?
• Miért nem támasztotta fel Kossuth Lajost?
• Vajon Vlagyimir Putyin és Greta Thunberg egyaránt atommeghajtású robot?
• Mivel lehet viccelni, és mivel nem?
• Miért értelmetlen a homofób törvény?
• Mennyire nyitott a magyar társadalom?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang október 1-én megjelent, 2021/40. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!