Elnök lenne a diktátor halálra ítélt fia

Elnök lenne a diktátor halálra ítélt fia

Haftár líbiai katonai parancsnok az ország függetlenségi ünnepségén a líbiai Bengáziban, 2020. december 24-ém (Fotó: REUTERS/Esam Omran Al-Fetori)

Döntött a bíróság: mégis indulhat a december 24-ei líbiai elnökválasztáson Szajf al-Iszlám Kadhafi, a valamikori diktátor, Moammer Kadhafi fia, akit távollétében halálra ítélt 2015-ben egy tripoli törvényszék. A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság által emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsított férfit korábban ugyan eltiltotta a választásokon való indulástól a líbiai központi választási bizottság, azonban a bíróság mostani döntésével megnyílt az út a Kadhafi fiú előtt, hogy visszatérjen a hatalomba.

Csakhogy a politikai képlet mostanra annyira bonyolulttá vált, hogy még egy eredményes választás esetén sem lenne biztosan Líbiának egységes vezetése. Sőt, nagyon könnyen előfordulhat az is, hogy éppen a soron következő választások fogják ismét káoszba taszítani az észak-afrikai országot.

• Kinek van a legnagyobb esélye a győzelemre?
• Miért olyan bizonytalan a helyzet?

A teljes cikket a Magyar Hang december 10-én megjelent 2021/50. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!