Barátunk-e az omikron?

 Barátunk-e az omikron?

Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját a gyöngyösi Bugát Pál Kórház oltópontján 2021. december 17-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Mit szeretnénk jobban: egy súlyos betegséget, akár halált okozó, de oltással jól kordában tartható vírust, vagy egy valószínűleg egyszerű náthát okozó vírust, ami viszont piszok jól terjed, és remekül elkerüli az immunvédelmet? Hogy nehezebb legyen a válasz, mindig ott van a lehetőség, hogy ez a most békésebb vírus gondol egyet, és piszok jól terjedő, halálos vírussá mutálódik. Ezt a feladványt adta fel a világnak az omikron, ami vagy visszataszít bennünket a legsötétebb pandémiába, vagy kivégzi a többi mutánst, és effektíve véget vet a járványnak. Az viszont biztos, hogy most három oltás kell.

Még mindig alig tudunk valamit a Botswanában néhány héttel ezelőtt felbukkant új koronavírus-variánsról, az omikronról, de az elmúlt hét folyamán néhány dolog mégis nyilvánvalóvá lett. Ezek közül a legfontosabb az, hogy ez ellen a három oltás az új két oltás. Vagyis az omikron teljesen más helyzetet teremtett az ismétlődózisok kérdésében. Eddig, kimondva-kimondatlanul, sokan afféle szabadon választható gyakorlatnak tekintették a harmadik oltást, arra gondolva, hogy ők „már be vannak oltva”, így az újabb oltás legfeljebb hasznos, de nem létszükséglet.

Nos, az elmúlt héten beérkeztek az első laborvizsgálatok eredményei (és több való életben történt esemény is megerősíti őket). Az eredmények nem nagyszerűek, de nem is borzalmasak. Egyértelműen mutatják, hogy az omikron kedvesen elmosolyodik, amikor egy Pfizer-oltás hatására termelődött antitesttel kerül szembe, majd megvonja a vállát, és tovább fertőzi a sejteket, az immunrendszer pedig bután nézi ezt, de sok mindent nem tud ellene tenni. (Egyelőre még csak a Pfizerre vannak eredmények, de jelenleg nincs okunk azt feltételezni, hogy a többi, eredeti vuhani törzs ellen kifejlesztett oltás máshogy viselkedne.)

• Mennyivel csökkent a vakcinák hatékonysága?
• Milyen súlyos betegséget okoz az omikron?
• Mit tesz a harmadik oltás?

A teljes cikket a Magyar Hang december 17-én megjelent karácsonyi dupla számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!