Toborzott tehetségek vagy kémek?

Toborzott tehetségek vagy kémek?

Gang Chen (Fotó: MIT)

Két kutató: mindketten Amerikában dolgoznak, és mindkettejüknek vannak kínai kapcsolataik. Ezek a kapcsolatok a Trump-adminisztráció idején hozott „Kína-kezdeményezés” néven ismert jogszabályok szerint sok esetben tudományos kémkedésnek minősülnek. A vádak nyilván a kínai származású tudósokat találják meg gyakrabban. Egyiküket, Gang Chent egyéves meghurcoltatás után felmentették, egy másikat, Charles Liebert viszont elítélték, mert elfelejtette megemlíteni az adóhatóságnak, hogy Kínából többek között 50 ezer dolláros havi fizetést kap (plusz költségtérítést).

Január 20-án Gang Chen megaláztatása véget ért (legalábbis jogi értelemben). A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) gépészmérnök professzorát 2021. január 14-én tartóztatták le, és vitték el bilincsbe verve. A vádak szerint eltitkolta a tudományos pénzügyi támogatásokat odaítélő hatóságok, illetve a kormány elől kínai kapcsolatait, és ezzel megsértette a Kína-kezdeményezés rendelkezéseit. A kezdeményezést a Trump-adminisztráció indította 2018-ban, a Kína által Amerika ellen folytatott tudományos és gazdasági kémkedés letörésére. Természetesen az indoklás nem alap nélküli, hiszen Kína valóban nagyon érdeklődik az amerikai tudományos és műszaki vívmányok iránt.

A kémfilmekkel ellentétben ezeket a titkokat nem úgy a leghatékonyabb megszerezni, ha szmokingos kémek besurrannak a szigorúan őrzött tudományos objektumokba, hogy ott feltörjék a számítógépeket, és pendrive-ra másolják az adatokat.

• Mit tett valójában a két kutató?
• Valóban kémkedtek vagy csak „áldozatok”?
• Változik-e a jövőben a Kína-kezdeményezés?

A teljes cikket a Magyar Hang február 4-én megjelent, 2022/6. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!