Tovább mélyül az iraki válság

Tovább mélyül az iraki válság

Asz Szadr támogatói a választást követően Nedzsefben 2021. október 11-én (Fotó: Reuters/Alaa Al-Marjani)

Lemondott mandátumáról az a 73 képviselő, akik az októberi választásokon a győztes Szadrista Mozgalom színeiben jutottak be az iraki parlamentbe. És bár a Muktada asz-Szadr által vezetett politikai csoportosulás már korábban is fenyegetőzött ezzel a lépéssel, a síita hitszónok akciója mindenkit meglepett. Ugyanis a mostani húzásra épp akkor került sor, amikor a közel-keleti ország óriási problémákkal néz szembe az ukrajnai háború és a szárazság miatt előállt élelmiszerhiány következtében.

Az októberi iraki választás legnagyobb győztese a Szadrista Mozgalom lett, amely 73 mandátumot tudhat magáénak a 329 fős iraki parlamentben. Ugyancsak szép eredményt könyvelhetett el a szunnita Haladás Párt, amely a második legnagyobb párt lett a törvényhozásban. De előkelő helyen végzett a Maszúd Barzani vezette Kurdisztáni Demokrata Párt is (KDP), amely már jó ideje dominánsnak számít az ország kurd területein. Összességében tehát az Iránnal szemben távolságtartó erők győzedelmeskedtek azon a választáson, amelyet a 2019-es tüntetések miatt hoztak előre múlt év őszén. A fenti pártoknak azonban mégsem sikerült kormányt alakítaniuk, mert a résztvevők képtelenek voltak megegyezni a legalapvetőbb kérdésekben.

• Kié a felelősség, hogy nem alakult meg az új kormány?
• Milyen következményekkel járhat a Szadrista Mozgalom kivonulása?
• Küszöbön az újabb tüntetési hullám?

A teljes interjút a Magyar Hang június 24-én megjelent, 2022/26. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!