Az elnök, akinek a neje a helyettese

Az elnök, akinek a neje a helyettese

Tüntetés a Daniel Ortega nicaraguai államfő vezette Sandinista Nemzeti Felszabadítási Front (FSLN) ellen 2018. szeptember 16-án (Fotó: MTI/EPA/Jorge Torres)

Ötödik alkalommal tette le a minap az esküjét Daniel Ortega nicaraguai elnök. Tette ezt alig néhány órával az után, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió újabb szankciókat rendelt el kormányának tagjaival szemben. Washington és Brüsszel szerint ugyanis a közép-amerikai országban lerombolták a demokráciát, és lábbal tiporják az emberi jogokat, különösen a 2018-as tiltakozási hullám óta, amely alaposan megingatta a hatalmi párt népszerűségét.

De miért irritálja annyira Amerikát a szandinista vezér?

A nicaraguai Nemzeti Felszabadítás Szandinista Frontja (FSLN) Anastasio Somoza Debayle diktatúrájával szemben jött létre, amelyet egy népfelkelés aztán el is söpört 1979-ben. A hatalomra került szandinisták azonban egyre inkább radikalizálódtak, ezért a mérsékeltebbek kiváltak a pártból, Ortega vezetése alatt pedig a rezsim az egyre keményebb szocializmus irányába haladt, amit Moszkva és Havanna is támogatott. Az amerikaiak számára ez a fejlemény elfogadhatatlan volt, ezért megszervezték és segítették kontrákat (helyi lázadók csoportja – a szerk.), akik fegyveresen akarták elmozdítani a kormányt.

• Miért irritálja Amerikát a szandinisták vezére?
• Hogyan formálódik a szövetség Kínával?
• Mit tett Ortega, hogy legyen alapja az amerikai vádaknak?

A teljes cikket a Magyar Hang január 21-én megjelent, 2022/4. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!