Ideje nekifogni a Balaton megmentésének

Ideje nekifogni a Balaton megmentésének

Balaton (Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann)

Ideje eldöntenünk, milyen jövőt szánunk a Balatonnak: a nyaralók vagy az élővilág érdekeit helyezzük előtérbe. A klímamodellek sajnos nem festenek jó képet. Ha nem lépünk időben, és nem oldjuk meg a tó vízutánpótlását, akkor néhány évtized múlva korábban nem látott mélységekbe eshet a tó vízszintje. De a folyamatosan magasan tartott víz sem jó, az ugyanis algásodáshoz és a nádas pusztulásához vezet. A Balaton kutatóinak nincsenek jó hírei.

A 2040-es évektől egyre gyakrabban fordul majd elő, hogy a Balaton vízszintje vészesen alacsony szintre esik. Olyan alacsonyra, hogy az a vízhasználati gondok mellett akár ökológiai problémákat is okozhat – mondta el lapunknak Honti Márk, a Hun-Ren–BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport tudományos főmunkatársa. A kutató Tihanyban, a LXIV. Hidrobiológus Napokon megtartott előadásában arról beszélt, hogy a tó jövőjét alapvetően az határozza meg, milyen lesz a vízháztartása, vagyis hogyan alakul majd a vízutánpótlása. És a kutatóknak nincsenek jó hírei. A Balaton vízmérlege átalakulóban van. Korábban annyi víz érkezett a tóba, ami rendszeresen lehetővé tette, hogy egy részét leengedjék a Sió-csatornán. De a többlet, ami eddig garantálta azt, hogy megfelelő mennyiségű víz legyen a tóban, lassan elenyészik.

• Mit várnak a kutatók a 2070 utáni évektől?
• Honnan lehetne vizet hozni a Balatonba?
• Miért káros a túl magas vízszint?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/41. számában találja. Vegye meg október 19-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!