A hidroxi-klorokin csapdájában

A hidroxi-klorokin csapdájában

Didier Raoult szenátusi meghallgatáson 2020 szeptemberében (Fotó: Reuters/Federico Pestellini)

Több mint ezer tudós írta alá azt a nyílt levelet, amelyben támogatásukról biztosítják Elisabeth Biket. Ő egy kutatási minőségellenőr, aki vette magának a bátorságot, és kritizálni merte Didier Raoult tanulmányait, mert bennük számos hibát (vagy csalást) fedezett fel. Márpedig a mikrobiológus Raoult igazi sztár Franciaországban és a hidroxi-klorokin covidellenes hatásában hívők körében világszerte. A hívek pedig, rendes szektatagokhoz illően, Raoult ügyvédeivel egyetemben, azonnal rászálltak Bikre, és zaklatják azóta is.

A koronavírus-járvány első időszakában, amikor még a vakcina is messzinek látszott, sokan teljesen érthető módon kétségbeestek. A szorongó ember pedig hamar megszabadul a reális gondolkodás képességétől. Ha egy olyan betegség fenyeget, amelyet nem ismerünk, és hatásos gyógymód sem áll rendelkezésre ellene, az ember (legyen bármilyen intelligens és körültekintő rendes körülmények között) nagyon könnyen a reményt kínáló sarlatánok és az ő csodaszereik bűvkörébe kerül.

Az elmúlt lassan másfél évben számos olyan gyógyszer robbant be a köztudatba, amelyeket korábban egy másik betegség ellen fejlesztettek ki, de valamilyen hatása az új koronavírus okozta betegség ellen is lehetett volna.

• Mi is az a hidroxi-klorokin?
• Miért bírálják, hogy tényleg hatásos lenne a covid ellen?
• Mit tett az, aki lényegében a szer prófétáivá vált?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!