A rokkantak kártalanítását is olcsón megúszta az állam

A rokkantak kártalanítását is olcsón megúszta az állam

Kerekesszékes férfi (Forrás: Pixabay)

Három év késéssel tett eleget az Alkotmánybíróság döntésének a kormány, amikor – az áprilisi parlamenti választás előtt – felajánlotta a kártalanítás lehetőségét azoknak, akiket hátrányosan érintett a rokkantsági ellátások tíz évvel ezelőtti átalakítása. A Magyar Hang által megszerzett adatok arról árulkodnak: a legtöbben nem vállalták a felülvizsgálatot, inkább elfogadták az ötszázezer forintos kompenzációt, és ezzel minden további követelésükről lemondtak a magyar állammal szemben.

A Magyar Hang közérdekűadat-igényléssel fordult a Magyar Államkincstár felé, hogy megtudjuk: hány érintettnek volt lehetősége kártalanítást igényelni, és közülük mennyien választották az egyösszegű kompenzáció lehetőségét. Az adatközlésből kiderült: a Magyar Államkincstár 7997 érintettnek küldött ki a december 31-ei határidőig a levelet arról, hogy választhatnak az ötszázezer forintos, egyösszegű kompenzáció és a felülvizsgálat között.

• Miért nem kártalanítanak sokakat annak ellenére, hogy csökkent az ellátásuk tíz évvel ezelőtt?
• Hányan éltek az ötszázezer forintos egyösszegű kompenzáció lehetőségével?
• Mennyit veszíthettek ezzel a megoldással?

A teljes cikket a Magyar Hang július 15-én megjelent, 2022/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!