A tisztított szennyvíz érték, mi mégis veszni hagyjuk

A tisztított szennyvíz érték, mi mégis veszni hagyjuk

A pécsi szennyvíztelep egyik levegőztető medencéje 2016. március 7-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A modern vízgazdálkodásban egyre nagyobb szerepet kap a vizek megtartása. Magyarországon ez különösen fontos kérdés, mivel az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribak lesznek az aszályos időszakok. Ráadásul a szélsőségesebbé váló időjárás miatt a csapadék eloszlása is egyre egyenetlenebbé válik. Bár történnek lépések a vizek hatékonyabb hasznosítására, még bőven lennének tennivalóink. A tisztított szennyvizek nagy részét például veszni hagyjuk.

Magyarországon évente több mint ötszáz millió köbméter szennyvizet tisztítunk meg a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, ám ennek csak egy töredékét hasznosítjuk azon a területen, ahol keletkezett. A tisztított víz többségét jellemzően élő vízfolyásokba engedjük és elvezetjük.

Ma már egyre többen gondolják úgy, hogy ez hatalmas pazarlás. Különösen az ideihez hasonló, aszályos években merül fel a kérdés, hogy miért nem lehet ezeket a vizeket helyben tartani. Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója már több fórumon is hangot adott annak a véleményének, hogy a hazai vízgazdálkodás egyik sürgős feladata a tisztított vizek hatékony helyi felhasználása. A szakember lapunknak elmondta, hogy erre egyebek mellett azért lenne szükség, mert azoknak a vizeknek a nagy részét, amelyeket a használat során beszennyezünk, a talajból nyerjük ki. Nem nehéz belátni, hogy azzal, hogy a tisztított vizeket csatornákba, folyókba tereljük, majd elvezetjük, az adott terület felszínalatti vízkészletét csökkentjük.

• Mi a tisztított szennyvíz kezelésének legjobb és legegyszerűbb módja?
• Hogyan lehetne növelni a mezőgazdasági területek vízvisszatartó képességét?
• Miért nem célszerű messze elvezetni a vizet?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!