Bírósági ítélet mondja ki: a Shell nem tesz eleget a klímavédelemért

Bírósági ítélet mondja ki: a Shell nem tesz eleget a klímavédelemért

A II. Globális klímasztrájkhoz kapcsolódó budapesti demonstráció résztvevői a Kossuth Lajos tér közelében 2019. május 24-én. A vonulásos demonstrációt a Fridays for Future Magyarország és az Extinction Rebellion Magyarország szervezte. Ezen a napon száznál több országban, ezernél is több helyszínen tartanak klímatüntetéseket, az első megmozdulás március 15-én volt (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A napokban első alkalommal mondta ki bíróság, hogy egy nemzetközi kőolajtársaság felelőssé tehető az éghajlatváltozásért, és ugyancsak első alkalommal kötelezte a vállalatot kártékony tevékenysége (fokozatos) beszüntetésére. Egy holland bíróság ugyanis úgy döntött, hogy a hágai székhelyű Royal Dutch Shellnek 2030 végéig 45 százalékkal kell csökkentenie széndioxid-kibocsátását a 2019-es szinthez képest, és a társaság a felelős ügyfelei és beszállítói kibocsátásaiért is.

Az ítélet hatalmas jelentőséggel bír, lévén a Shell egyike a világ 25 legszennyezőbb cégének. A döntés nemcsak az anyavállalatra, de a világszerte működő leánycégekre is érvényes.

Korában is buktak el pereket a Shellhez hasonló környezetszennyező vállalatok, de eddig legfeljebb kártérítésre kötelezték őket, vagy csak annyit mondtak ki, hogy egyáltalán perelhetők-e egy adott ügyben.

• Mennyire szennyező valójában a Shell?
• Mivel igyekezett az ítélet elé menni a multi?
• Mennyire vehetők komolyan az ígéretei?