Döcögő szezon a Balatonon

Döcögő szezon a Balatonon

Balaton (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Nehezen indult a balatoni szezon, és minden valószínűség szerint gyengébb lesz a tavalyinál, de azok a vendéglátósok, akiket a Magyar Hang megkeresett, nem borúlátók – ha igen, akkor sem az idei szezon, hanem a Balaton hosszú távú jövője miatt. Ketten is azt mondták: választaniuk kellett a drasztikus áremelés és a kisebb profit között, és az utóbbi mellett döntöttek. Egy badacsonyi borászatot és éttermet is üzemeltető házaspár szerint a jó ár-érték arány és a minőség eredményt hoz akkor is, ha idén kevesebb turistáért folyik a verseny. Viszont úgy látják: jelentős mértékű fejlődésre lenne szükség, hogy a Balaton a külföldi célpontokkal szemben versenyképes maradjon.

Hasonlóan látja ezt Flesch Tamás, a Continental Group ügyvezetője, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke is. Ő volt az, aki nemrég megkongatta a vészharangot: azt nyilatkozta, a tavalyihoz képest eddig 30-40 százalékos visszaesést tapasztaltak a Balatonnál a szövetséghez tartozó szállodák – az összes balatoni hotel 70 százaléka tagja a szövetségnek. A szezon kilátásairól érzelmektől fűtött vita alakult ki a nyilvánosságban, egyesek cáfolták, mások megerősítették: ránézésre is jóval kevesebben vannak a tónál, mint a korábbi években, vagy arra panaszkodtak, megfizethetetlen lett a Balaton. A Magyar Turisztikai Ügynökség is beszállt a vitába: szerintük nem lesz visszaesés, és míg a szállodaszövetség nem lát rá a magánszálláshelyek, például apartmanok vagy kiadó szobák adataira, ők igen, ezek alapján pedig csak 2 százalékos különbség van az idei és a tavalyi foglalások között – igaz, ez a teljes első félévre vonatkozó adat.

• Miben kellene fejlődni?
• Mit mondanak a vendéglátók?
• Ki gondolja, hogy tele a Balaton?
• Mit tapasztalt a Magyar Hang?
• Min változtatott a gazdasági helyzet?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 21-én megjelent, 2023/29. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Balaton