Egész pályás letámadásban a kormány

Egész pályás letámadásban a kormány

Fotó: Unsplash/Huy Phan

Minél közelebb kerülünk a választásokhoz, annál jobban rálép a gázpedálra a kormány, hatalmas összegeket ígér a választóknak. A nyugdíjasoknak például olyan emelést ad, ami a törvény szerint nem is járna nekik.

A minap megjelent kormányrendelet szerint nem az eddig várt 0,7 százalékkal, hanem 1,2 százalékkal emelik novemberben a nyugdíjak összegét. A hatályos szabályozás szerint a költségvetési törvényben rögzített infláció mértékével kell emelni minden év januárjában a nyugdíjakat. Amennyiben az infláció mértéke ennél nagyobb lesz, akkor a KSH január–augusztusi inflációs adata alapján emelési kiegészítés jár a nyugdíjasoknak.

– Idén a költségvetési törvényben – a júniusi módosítást is ideértve – az inflációs előrejelzés 3,6 százalék volt, ekkora emelést meg is kaptak az ellátottak a januári 3 százalékos, majd a júniusi 0,6 százalékos rendkívüli évközi korrekció során. Az első nyolc hónap inflációja végül 4,3 százalék volt, de nem ennyire, hanem a kormány által jelenleg várt egész éves infláció, azaz 4,8 százalékra növelték azt a mértéket, amelyhez képest emelni kell az ellátások összegét. Ezzel 20 milliárd forinttal többet kapnak a jogosultak, mintha a nyugdíjtörvény szerint kalkulálnák a kiegészítő emelési korrekciót – nyilatkozta a Magyar Hangnak Farkas András nyugdíjszakértő.

• Mekkora összeg volt betervezve és ehhez képest mennyit költenek?
• Mi lehet a 13. havi nyugdíjjal?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!