Elszabotált népszavazás Kisorosziban

Elszabotált népszavazás Kisorosziban

Az Ujváry alkotóház Kisorosziban (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Elmaradt a referendum az Ujváry-alkotóházról, miután az önkormányzat időközben eladta azt a Demeter Szilárd által vezetett Petőfi Irodalmi Múzeumhoz tartozó Petőfi Kulturális Ügynökségnek.

Kisorosziban könnyű művészek nyaralójába botlani. Nem mindegyiken szerepel persze névtábla, de ha megfelelő személytől érdeklődik az ember, akadnak, akik útba igazítják. A mintegy ezer lakosú, a Szentendrei-sziget legészakibb pontján fekvő települést a hegyek között valósággal körbefogja a Duna; a miliő festők, írók sorát inspirálta, inspirálja ma is.

Ujváry Ignác, az 1927-ben elhunyt festőművész – aki a Millennium idején részt vett a Magyarok bejövetele című körkép megalkotásában – alkotóháza a főutcán található. Nagy üvegfelülete vonzza a fényt, és az utcáról kíváncsiskodó tekintetét is. Ottjártunkkor zárva találtuk – a műterem előzetes bejelentkezéssel látogatható –, udvara szemlátomást gondozott. Nem úgy az alkotóház nagy ablaka: az egyik alsó üvegét ugyanis papírral vagy más anyaggal és ragasztóval foltozták be – alighanem törés miatt. Az utcán megszólított lakosok szerint különösen nyaranta sokan látogatnak ide, programokat szerveznek. Ám arról, hogy hová tartozik az épület, nem nagyon tudtak, vagy nem akartak beszélni. Az álláspontok úgy összegezhetők, hogy ez mindegy, csak jó kézben legyen.

Hogy mit jelent Kisoroszi számára a műterem és a hagyaték, jól mutatja, hogy az ingatlan értékesítése ügyében népszavazás kiírását rendelte el a helyi képviselő-testület. 2020 júliusában ugyanis Molnár Csaba polgármester előterjesztésére hat fontos helyi ügy között az Ujváry-alkotóház eladásáról is kérték (volna) a lakosok véleményét. A településvezető azzal érvelt, hogy „egy népszavazás borzasztóan demokratikus”, mivel a lakosság választott meg minket, így hosszú távú fontos kérdésekben ki kell kérni a véleményüket.

• Hogyan került mégis a Petőfi Kulturális ügynökséghez az alkotóház?
• Mennyit fizetett az értékes, Dunára lenyúló ingatlanért az ügynökség?
• Mennyire érdekelte az ügynökség vezérigazgatóját, hogy népszavazás tárgya az alkotóház?
• Mivel érvelt a polgármester az értékesítés mellett?
• Mi lett a sorsa a népszavazás tárgyává tett többi kérdésnek?

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!