Energiaéhség Fukusima után

Energiaéhség Fukusima után

2021. március 11-én papírlámpák világítanak Tokióban a tíz évvel korábbi földrengés és szökőár áldozatainak emlékére (Fotó: Reuters/Issei Kato)

A fukusimai tragédia tíz évvel ezelőtt megdöbbentette a világot. Hatására több ország elkezdte az atomerőművek bezárását. Ám most mégis több blokk működik a világban, mint a fukusimai baleset előtt. A növekedés motorja Oroszország és Kína, és a szakértők szerint a Nyugat sem mondhat le sokáig a nukleáris energia felhasználásáról.

Idén januárban újabb atomerőműblokk kezdte meg a villamos áram termelését. Ezzel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) adatai szerint a jelenleg a világban működő blokkok száma 443 lett, ami kettővel meghaladja a 2011 eleji, a fukusimai baleset előtti állapotot. Ezt a trendet erősíti a klímaváltozás és a károsanyag-kibocsátás következményei miatti vészhelyzet is. Mára egyértelművé vált, hogy a nukleáris energia globális kivezetése egyáltalán nem olyan egyszerű, mint azt sokan tíz éve gondolták. Úgy is fogalmazhatunk, hogy ez jelenleg elképzelhetetlen. A feltörekvő ázsiai országok egyenesen erre az energiára építik a növekedésüket.

  • A Roszatomnak jelenleg 35 új blokkra van külföldi és háromra otthoni megrendelése
  • A NAÜ számításai szerint 2050-re a megújuló energiaforrások előretörése mellett is megduplázódik a nukleáris energia felhasználásával nyert áram mennyisége

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!