Félelemről és háborúról szondázzák a lakosságot, inflációról alig

Félelemről és háborúról szondázzák a lakosságot, inflációról alig

Orbán Viktor miniszterelnök (b4) a kormányalakításról folytatott megbeszélésen a Karmelita kolostorban 2022. május 11-én. A tanácskozáson Csák János, Gulyás Gergely (b5), Lázár János (b6), Nagy István (b2), Nagy Márton, Navracsics Tibor (b7), Palkovics László (b), Pintér Sándor, Rogán Antal, Semjén Zsolt (b3), Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Varga Judit vett részt (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Mennyire bízik abban, hogy a Magyar Honvédség képes megvédeni a lakosságot? Mennyire érzi magát biztonságban? Hiszi-e, hogy a kormány válság idején helyes döntéseket hoz? Egyebek mellett ezekről kérdezték a napokban a lakosságot egy telefonos közvélemény-kutatásban. A felmérést a Kód Piac-, Vélemény- és Médiakutató Intézet Kft. végezte. A kutatás arra is alkalmas, hogy az elemzők következtessenek a kormánypolitika megítélésére. A kutatás megrendelője nem ismert, de tény: a felmérésben a kormány és a Fidesz fogalmi készlete tükröződik vissza.

A Kód Kft. honlapján a kávézási szokásokról, a magyar konyháról és a népszerű háziállatokról is találni eredményeket, a közéletet és közhangulatot szondázó felméréseiről azonban nem publikál elemzést. Holott a társaság visszatérően végez kutatásokat társadalmi, közéleti témákban. A telefonszámra, amelyről olvasónkat felhívták, 192 alkalommal kerestek már rá az ismeretlen hívásokat összegző oldalon.

Már-már közhely, hogy a kormány rendszeresen szondázza a közvéleményt, ehhez igazítja politikáját, kommunikációját. Ebben fontos szerepe van a Századvégnek mint agytrösztnek. Mindenesetre a Századvég és a Kód Kft. között akadnak személyi átfedések. Utóbbi egyik társtulajdonosa éveken át az a Fűrész Gábor volt, aki jelenleg a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöke. Fűrész azonban kiszállt a cégből, ma Kovács Tibor és Görgényi Tamás érdekeltsége a véleménykutató vállalat. A szálak ettől még aligha gyengültek: Görgényi – aki egyébként ügyvezetője is a társaságnak – ugyanis szintén tagja a Századvég kuratóriumának, emellett az alapítvány körüli cégháló és kormányzati agytröszt fontos alakja. Tagja például annak a Magyar Gazdaságkutató Zrt.-nek, ahonnan a Fidesz-kormány is előszeretettel merít: korábbi államtitkárok (Giró-Szász András, Fürjes Balázs) és miniszterek (Lantos Csaba energiaügyi, Szalay-Boborovniczky Kristóf honvédelmi miniszter) fordultak meg a cégben.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 14-én megjelent, 2023/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!