„Érkezett olyan panasz, hogy valaki direkt az ablaka alá vizelteti az ebét”

„Érkezett olyan panasz, hogy valaki direkt az ablaka alá vizelteti az ebét”

Fotó: Unsplash

Kutyapiszok és tócsákban álló vizelet, póráz nélkül az utcákon szaladgáló állatok – ezek az ebtartással kapcsolatos leggyakoribb konfliktusforrások a belvárosban. Vajon hogyan lehet ezeket kezelni, és mire jó a „kakifertőzöttségi” térkép?

Több mint hárommillió kutya élhet Magyarországon – ezt még az Állatorvostudományi Egyetem tanulmánya állapította meg a 2021- es évre vonatkozóan. Eredményeik szerint a kutyatartók több mint 60 százaléka nagyobb településeken él: több mint 11 százalékuk Budapesten, 14,4 százalékuk megyeszékhelyen, míg 35,2 százalékuk a kisebb városokban. A kert nélküli, városi háztartásokban különösen fontos az állatok sétáltatása. Annak érdekében, hogy a tízezer fő feletti településeken minél több kutyafuttatót építsenek, nemrég petíció is indult az aHang civil szervezet oldalán, amelyet cikkünk megjelenéséig több mint kétezren írták alá.

Póráz nélkül csak futtatóban

Az aláírásgyűjtést Szalóki Viktor, az aHang hálózati koordinátora indította. (A szervezetnek nincs köze a Magyar Hanghoz.) A Magyar Hangnak arról írt: a póráz nélküli sétáltatás talán az egyik legnagyobb konfliktusforrás. Pedig Magyarországon szabálysértés a kutyát belterületen, közterületen felügyelet nélkül szabadon bocsátani vagy kóborolni hagyni – ez alól kivételek a kutyafuttatók. Mint mondta, sokaknak ismerős lehet az a példa, hogy az utcán sétálva egyszer csak odaszalad hozzánk egy kutya, de a gazdát nem látni. – Sokakban ez félelmet kelthet vagy feszültséget, hiszen nem ismeri a kutyát, ezen pedig az sem segít, amikor méterekkel odébb megjelenik a gazdi és odakiáltja, hogy „nem bánt, barátságos” – húzta alá. 

• Mi az, amire a kutyásoknak kéne jobban odafigyelni a békés együttélés érdekében? És mi az, amire az ebeket nem tartóknak?
• Mit tudnak tenni a belvárosi kerületek a feszültségek elkerülése érdekében?
• Miért lehet különösen veszélyes a kutyapiszok?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 18-án megjelent, 2023/33. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!