Felverte a gaz az uniós pénzből épült, Nagyváradra vezető kerékpárutat

Felverte a gaz az uniós pénzből épült, Nagyváradra vezető kerékpárutat

Felverte a gaz az uniós pénzből épült, nyolc éve átadott Berettyóújfalu és Nagyvárad közötti kerékpárutat

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

A Berettyóújfalu és Nagyvárad közötti kerékpárutat 2015-ben adták át, de mára felverte a gaz. Az útra adott kivitelezői garancia már lejárt, a Magyar Közútnak és Berettyóújfalu önkormányzatának is beavatkozásokat kell elvégeznie a balesetveszély elhárítása miatt. A probléma fő oka, hogy a bicikliút eleve elégtelen műszaki tartalommal épült meg.

A berettyóújfalui benzinkút után az államhatáron át Nagyváradra tartó kerékpárút nagy kanyart – a kerekező pedig nagy levegőt – vesz. A bicikliutat ugyanis mintegy száz méteren hosszú, vastag, mély hasadék szeli ketté. Földrengés után vagy aszályos nyarakon látni ilyen hasadásokat a határban. Itt nem a föld, hanem az aszfalt nyílt szét, a növényhajtások mellett egy széles abroncsú bicikli kereke is kényelmesen belefér. A sportkerékpárok úgy állnak benne, mint a cövek. Ha valaki belehajt, megnézheti magát.

Ez még Berettyóújfalu Berettyószentmárton felőli része, vagyis belterület. Biharkeresztes felé tartva sem sokkal jobb a helyzet, de arrafelé legalább kilométerenként sorakozó táblák figyelmeztetnek a hibákra. A szeptemberi délutánon, amikor arra kerekeztünk, tapasztalt kerékpárosokkal, a városba tekerő családokkal találkoztunk. No meg egy amerikai stílusú biciklit hajtó különös férfival, aki a vázára puskát fogatott. Előzés közben viszont nem angolul, hanem románul motyogott nekem. Később derült ki, hogy a biharkeresztesi szüreti felvonulásra volt sietős az útja, és csak szólt, hogy a támasztóm nincs felhajtva.

A 22 kilométernyi kerékpárút minőségromlásával és a természettel a fenntartók a jelek szerint nem képesek tartani a tempót. Néhol csíkokban, máshol takaros szigetekben zöldell rajta a gyep. Van, ahol a két méter széles út felén már a növényzet az úr. Legyen elég annyi: a nyolc éve átadott bicikliutat számtalan helyen felverte a gaz.

• Milyen konstrukcióban épült meg a csonkán maradt Bihar vármegyei településeket Nagyváraddal összekötő kerékpárút?
• Milyen állapotban vette át a bicikliút üzemeltetését a Magyar Közút?
• Van-e még garancia a kerékpárútra?
• Mi az oka annak, hogy az előzetesen tervezettnél „kevesebb anyaggal” épült meg?
• Milyen állapotban van a Nagyvárad előtti szakasz?
• Elkészül-e a Debrecent Nagyváraddal összekötő kerékpárút hiányzó szakasza?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/43. számában találja. Vegye meg november 2-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!