Lassan bomlik le a lengyel illiberalizmus

Lassan bomlik le a lengyel illiberalizmus

Andrzej Duda lengyel elnök (b) Donald Tusk lengyel miniszterelnököt fogadja a varsói elnöki palotában 2024. január 15-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

Nincs könnyű helyzetben Donald Tusk, miután elhatározta, hogy lebontja a Jog és Igazságosság (PiS) által nyolc éven keresztül kiépített illiberális rendszert Lengyelországban. A miniszterelnöknek ugyanis nem csak Andrzej Duda elnök vétójogával kell megküzdenie, hanem a PiS folyamatos támadásaival is, amely keserves utóvédharcokat vív a mai napig, hogy helyükön maradhassanak az embereik az állami pozícióban. De Tusknak azért sincs most könnyű dolga, mert a jogállam helyreállításakor az uniós elvárásoknak is meg kell felelnie.

A hatalmi harcok a múlt év végi választások óta egyre hevesebbek az új és a leköszönő kormánypártok között, miután Tusk nekilátott az államigazgatás megtisztításának azoktól az emberektől, akiket még az előző miniszterelnök, Mateusz Morawiecki idején neveztek ki. A legnagyobb vihart két PiS-es képviselő letartóztatása váltotta ki, amire válaszul Kaczynski pártja nagyszabású tüntetést rendezett.

• Mi a mostani belpolitikai harcok tétje?
• Hogyan bontaná le Tusk Kaczynskiék illiberális rendszerét?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap január 25-ig kapható 2024/3. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!