Forró hangulat – Koszovóban újra rendszámtáblák keltenek feszültséget

Forró hangulat – Koszovóban újra rendszámtáblák keltenek feszültséget


A koszovói Vetevendosje (Önrendelkezés) párt támogatói ünnepelnek az előrehozott koszovói parlamenti választások estéjén Pristinában 2019. október 6-án (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Fotó: Georgi Licovszki

Sorra adják be lemondásukat koszovói szerb parlamenti képviselők, polgármesterek, bírák és rendőrtisztek – így kívánnak tiltakozni a koszovói kormány legutóbbi intézkedése ellen. Pristina ugyanis november elsején úgy döntött, rákényszeríti a helyi szerbeket, hogy a Koszovói Köztársaság által kiadott rendszámtáblát használják a jövőben, ha pedig ezt nem teszik, akkor a hatóságok akár el is kobozhatják a járművüket. A döntés hírére a helyi szerb rendőrségi vezető bejelentette, hogy a koszovói rendőrség szerb tagjai nem hajtják végre az utasítást, mire válaszul a koszovói belügyminiszter felfüggesztette állásából a szerb parancsnokot. Szerbia ezek után készenlétbe helyezte hadseregét, valamint növelte a harckészültséget – az indoklás szerint azért, hogy a katonaság minden esetleges feladatra azonnal reagálni tudjon.

A konfliktus okainak megértéséhez egészen 2013-ig kell visszamennünk az időben: ekkor született meg az úgynevezett brüsszeli megállapodás, amelyben több célt is megfogalmaztak a felek a kapcsolatok javítása érdekében. Szerb részről az egyik legfontosabb elvárás a Szerb Önkormányzatok Szövetségének (ZSO) megalakítása volt, amitől a koszovói szerbek nagy fokú autonómiát reméltek. Csakhogy a koszovói vezetők az elmúlt években egyetlen lépést sem tettek a ZSO létrehozása érdekében, sőt Albin Kurti koszovói miniszterelnök egyre elutasítóbban beszélt a kezdeményezésről.

• Hogyan mérgesedett el a rendszámtábla-ügy?
• Milyen szándékok rejtőznek a mostani kardcsörtetés mögött?
• Várható-e elmozdulás a szerb-albán viszonyban?

A teljes cikket a Magyar Hang november 11-én megjelent, 2022/46. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!