Forró őszt hozhat a gázhiány Németországban

Forró őszt hozhat a gázhiány Németországban

Olaf Scholz (Fotó: Reuters/Nicolas Economou)

Energiapolitikája miatt nehéz helyzetbe került Európa vezető hatalma. Ha Moszkva teljesen elzárja a gázcsapot, akkor a német gazdaság súlyos válságba kerül, s ez a szociális stabilitás megbillenéséhez is vezethet. A hatalom a vészhelyzet bevezetésére, a rendőrség pedig forró őszre számít. De vajon veszélyben van-e Olaf Scholz kormánya?

Egyre többen kongatják a vészharangot a német energiahelyzet súlyossága miatt. Immár mértékadó körök is elismerik, hogy a vártnál is nagyobb problémát okozhat az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt kialakuló energiahiány, illetve az abból fakadó drágulás. Mint arra szakértők felhívják a figyelmet, szélsőséges esetben a villanyáram lakossági fogyasztói ára a jelenlegi háromszorosára emelkedhet, ez pedig destabilizálná a társadalmat, és a vállalatok versenyképességét is rombolná.

Annalena Baerbock külügyminiszter szerint akár népfelkelésbe is torkollhat az Oroszországból érkező energiaszállítás leállítása.

• Hogyan kezeli a német kabinet a nehéz szociális helyzetet?
• Miért mehetett Gerhard Schröder volt kancellár Vlagyiir Putyinhoz?
• Miért lehet forró az ősz Németországban?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 5-én megjelent, 2022/32. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!