Halottnak a csók

Halottnak a csók

Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én. A kormányfő mellett Bohár Dániel házigazda (b) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Ha nincs tétje, a Fidesz szívesen elbábozza, hogy normális, konszolidált demokratikus viszonyok között élünk, ahol van helye a politikai erők közötti nyílt vitának. Ennek a mutatványnak volt a helyszíne a tihanyi Tranzit, ahol például a kancelláriaminiszter ütköztette érveit az ellenzék korábbi közös miniszterelnök-jelöltjével. Arra azért a kormánypárt ügyel, hogy ilyenkor se legyenek egyenlőek a feltételek: hazai pályán, baráti moderátorral és elfogult közönséggel vállalja a megméretést. A vita természetesen így is jó dolog, ám a hasonló nyílt csaták nélkül lezajlott választási kampány után másfél évvel olyan, mint halottnak a csók. Igazuk van azoknak, akik szerint az ilyen rendezvényekre szóló meghívás vagy a szélsőségesen elfogult (párt)állami média által felajánlott szereplési lehetőség elfogadásával az ellenzék a Fidesz céljait (is) szolgálja. Hiszen ezzel maga is azt a hamis látszatot kelti, hogy mégiscsak van tisztességes verseny, teret kap az ellenzéki hang is a rendszerben. Ebből azonban nem következik, hogy az ellenzéknek még az ilyen lehetőségekkel sem kellene élnie, csupán jó tudni, hányadán is állunk.

• Miért hiányoznak a parlamenti váltógazdaság feltételei?
• Mi lenne a jövőbeni változás felé tett nulladik lépés?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap szeptember 1-jén megjelent, 2023/35. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!