Hogyan kellene a demokráciára fogékony fiatalokat nevelni?

Hogyan kellene a demokráciára fogékony fiatalokat nevelni?

Szavazók a 2022-es választáson (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Öntudatos polgárok vagy a hatalom által megvezetett tömeg – melyik igaz inkább a magyar társadalomra? Van-e szükség állampolgári nevelésre, és mit tehetünk, ha nem tetszik a rendszer? Három szakembert kérdeztünk, és kiderült: a demokráciára nevelést nem lehet elég korán elkezdeni.

Pár kiló krumpli, borítékban néhány ezres. Választás előtti osztogatás, hatósági áras csirke far-hát. „Mi nem sodródhatunk bele a szomszédban dúló háborúba, semlegesek maradunk” – elfeledve, hogy egy katonai szövetség, a NATO tagjaként fényévekre vagyunk a semlegességtől. Néhány érv azok közül, melyek sokak választási döntését befolyásolták.

Ez lenne a tudatos állampolgári magatartás? Valóban törvényszerű, hogy pillanatnyi előnyök, alaptalan fenyegetések, könnyen leleplezhető politikusi csúsztatások alapján döntsünk sorsunkról? Miért hiányzik a felelős választói magatartás, a demokrácia iránti tudatosság? Magyarországon miért nem tanultuk ezt meg?

A teljes cikket a Magyar Hang május 20-án megjelent, 2022/21. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!