Ius murmurandi

Ius murmurandi

Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Nem biztos, hogy minden esetben tudatosan történik, de úgy fest, az orbáni hatalom építkezése arra a pontra jutott, amikor már a Fidesz és holdudvara önmaga ellenzékének a szerepét is megpróbálja eljátszani. A hivatalos, parlamenti ellenzék meglehetősen rossz állapotban készül a jövő évi kettős megméretésre; tovább aprózódva még távolabb kerül attól, hogy a kormányzati politika látható és értékelhető alternatíváját mutassa fel a választóknak.

A kormányzás kudarcai, mulasztásai ugyanakkor feszültséget, elégedetlenséget gerjesztenek a társadalom széles csoportjaiban, amelyet paradox módon nem csupán az ellenzék, hanem a Fidesz is igyekszik becsatornázni. Hangsúlyozom ismét: nem feltétlenül tudatosan, tervezett módon történik mindez, de a hatása, az eredménye akár kifejezetten hasznos is lehet a hatalom gyakorlóinak szempontjából.

• Mi ez a morgolódás a Fideszen belül?
• Mi lehet ennek a szerepe?
• Hol a határa?

A teljes cikket a
Magyar Hang hetilap augusztus 4-én megjelent, 2023/31. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!