Ki mit ajánl a Magyar Film Napján?

Ki mit ajánl a Magyar Film Napján?

Jelenet A tanú című filmből. (Forrás: NFI Filmarchívum)

Április 30-án ünnepeljutk a 120. évfordulóját, hogy elkészült az első dramatizált magyar film, A táncz. Ez a nap a magyar film napja. Ezen a napon a tévécsatornák és a streamingszolgáltatók is kiemelkedő magyar filmeket tűztek műsorukra. A Filmión, a magyar filmek streamingszolgáltatóján egész hétvégén tizenöt felújított magyar filmklasszikus nézhető ingyenesen: többek között a Hyppolit, a lakáj, a Szindbád, az egyetemes filmművészetet megújító Szegénylegények, az Oscar-díjas Saul fia és az 1984-es Los Angeles-i Animációs Olimpián minden idők legjobb ötven alkotása közé választott Fehérlófia. A kerek évfordulón közéleti szereplőket, művészeket kértünk arra, hogy röviden osszák meg olvasóinkkal, melyik a kedvenc magyar filmalkotásuk.

Czutor Zoltán zeneszerző: Megáll az idő
Talán a 80-as években gimnazistaként és talán tévében láttam először a Megáll az időt. Hevér Gábor, aki az osztálytársam volt és nem mellesleg akkori zenekarom, a Nyers első énekese, ajánlotta, hogy nézzük meg. Engem a mai napig lenyűgöz a végtelen, a korához képest is szokatlan természetessége, Znamenák István azóta is az egyik kedvenc színészem, sziporkázóan tehetséges ember, bár sajnálatosan keveset látjuk őt filmen. A film története roppant érvényes volt, mindenki ismert a saját családjában hasonló figurákat. Mindenki ismert jó fej tanárokat, mint Malacpofa, és s.eggfej KISZ-titkárokat és párttitkárokat is. Szóval generációsan is betalált: az akkori fiataloknak nagyon érthető volt a sztori, az ő akkori közös élményeiket dolgozta fel. Abban már nem vagyok biztos, hogy a mai kor gimnazistái értenék-e a film üzenetét. A mai tizenéveseknek talán fontosabb a biztonságuk, mint a szabadságuk. Talán mi voltunk az utolsó olyan generáció, amelynek még fordítva volt ez, és mi sokkal kockázatvállalóbbak voltunk. A kultúrafogyasztásban is. A 2020-as évek gimnazistái közül az érzékenyebbeket viszont talán megfogná a Megáll az idő, hiszen Gothár Péter egy zseni: rettentő profi a jellemrajz, a színészvezetés a filmben.

Amennyiben elolvasná, milyen filmet említett – mások mellett – Karafiáth Orsolya Gálvölgyi János, Herczeg Zoltán, Váncsa István vagy éppen Jeszenszky Géza, a Magyar Hang április 30-án megjelent, 2021/18. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!