Magszavazók és „jó király” effektus

Magszavazók és „jó király” effektus

Résztvevők a 2021. október 23-i Békemeneten (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Vegyünk egy zongorát. Koromfekete. Ezt az emberek nagyobb része tudja is, a szemmel látható tényt eszébe sem jutna kétségbe vonni. Ám vannak, akik, ha a megfelelő emberek elégszer állítják az ellenkezőjét, idővel szentül hiszik, hogy a fekete: fehér. Most induló cikksorozatunkban a Fidesz elkötelezett szavazóinak motivációit vizsgáljuk. Beszélünk szakemberekkel, politológusokkal, Fidesz-szavazókkal, vizsgáljuk a jelenséget történelmi szempontból. Hogy megértsük: milyen identitást kínál híveinek a kormánypárt, és hogyan alakul ki a vakhit, amely nem kis részben a rendszert mozgatja.

Mindennapi siker, büszkeség és tartás – ezt kapja a fideszes keménymag a párttól, sőt személyesen Orbán Viktortól. Cserébe akkor is kitart, ha télen választania kell, hogy fűtsön vagy egyen. Szakértőink segítségével a kormánypárt biztos szavazóinak politikai motivációit elemeztük.

Meredeken zuhanó életszínvonal, megfizethetetlennek tűnő rezsiköltségek, sok szempontból kilátástalan jövő. Bár a következő választás még nagyon távoli, egyre több közvélemény-kutatás mutatja, sokan csalódtak, akik idén áprilisban a Fideszre szavaztak. Ám közel sem mindenki. Sőt, cikkem elkészítésekor több kormánypárti szimpatizánssal beszéltem, akik állítják, jöhet bármi, ők akkor is kitartanak „Orbán Viktor mellett”. Mi lenne a titok? „Elárulom: rengetegen vagyunk, akiket semmilyen országos gazdasági nehézség vagy egyéni pénzügyi gond nem tud eltántorítani attól, amiben hisz. Ez pedig a családi háttéren és neveltetésen alapul. Ahogy a nagymamám mondta: »Kisfiam, sose higgyétek egyetlen szavát se semmilyen kommunistának!« El tudom fogadni, ha valaki másként gondolkodik, de én nem alkuszom. Soha” – magyarázta kérdésemre egy jobboldali férfi.

Cikksorozatunk első részében politológusokat és szociológust kérdeztünk a Fidesz mellett kitartó keménymag politikai motivációiról.

• Mivel magyarázható rendíthetetlen, a tényeket, változásokat figyelmen kívül hagyó hűségük?
• Leírhatók-e gazdasági, szociológiai jellemzők alapján?
• Kik azok a mag-, gyűrű-, és peremszavazók?
• Van-e a Fidesz bázisának felső határa?
• Előfordulhat-e, hogy az utóbbi idők sűrűsödő problémái, tüntetései, a fokozódó elégedetlenség hatására a fideszes szavazó mégis otthagyja táborát? 

A teljes cikket a Magyar Hang október 14-én megjelent, 2022/42. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!