Drónok, akkumulátorok, olykor magyar zászlók – Magyarok látják el a Kárpátaljai Sárkányokat

Drónok, akkumulátorok, olykor magyar zászlók – Magyarok látják el a Kárpátaljai Sárkányokat

Kerekes-Nagy Gáspár (b), Trautman Balázs (középen) és Oláh Mihály – sárkányellátók (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Tehetetlenül kell néznünk, amint a szomszédunkban embertelen körülmények közt harcolnak és halnak kárpátaljai honfitársaink? Három budapesti fiatalember bebizonyította, igenis sokat tehetünk, sőt akár életeket menthetünk az okosan, felelősen szervezett segítséggel. Civil kurázsi és ukrán–magyar barátság a javából.

Június eleje, Ungvár központja, Petőfi tér. Valentin és Valentina Shefanyo cukrászdájánál először találkozik a lövészárkok professzora, a Kárpátaljai Sárkányok zászlóaljának katonája, Sándor Ferenc (Fegyir) és a kárpátaljai katonákat adományokkal támogató civil kezdeményezés két szervezője, Trautmann Balázs és Oláh Mihály. Hónapok óta online kapcsolatban vannak az ukrán fronton önkéntesként harcoló professzorral, ám ez idáig csak üzeneteket válthattak. Az első találkozóról készült fotók beszédesek: úgy ölelik meg egymást, mintha ezeréves barátság fűzné össze őket. A tekintetekben bizalom, hála, meghatottság.

„Az a fogadtatás, amiben részünk volt, feledhetetlen. Amikor megérkezel Budapestről, s egy őrmester az ukrán frontvonalból megáll előtted, és szalutál, az kemény pillanat – idézi fel az emlékeket lapunknak Trautmann Balázs. – Nem érkeztünk üres kézzel, ekkor hoztuk a hetedik adománycsomagot, amiben többek között hőkamerák, akkumulátorok, drónok voltak. No meg a profnak egy üveg Unikum, hisz épp ekkor ünnepelte a születésnapját.” Amint Balázs elmondta, a találkozó, illetve a vacsora alatt „Fegya” hosszan beszélt arról, milyen sokat jelent az ukrán fronton harcoló kárpátaljai magyar katonáknak Balázsék civil mozgalmától, a Kárpátaljai Sárkányellátótól érkező gondoskodás. Minden tőlük kapott adományra matricát ragasztanak, rajta az ukrán és a magyar zászlóval, illetve egy felirattal: „Együtt harcolunk”.

A közelmúltban a sárkányellátótól kapott két drón egy teljes szakasz kárpátaljai katona életét mentette meg egy rendkívül kiélezett harci helyzetben.

• Hogyan indult az együttműködés, a kapcsolat Sándor Ferenc professzorral?
• Kik voltak az első támogatók, hogyan gyűlt össze a pénz az első adománycsomagra?
• Mit szólnak az ukrán fronton szolgáló kárpátaljaiak a magyar segítséghez? Mennyiben más ez nekik mint a többi adomány?
• Hogyan mentette meg számos kárpátaljai magyar katona életét a Sárkányellátó küldeménye? 
• Miért fontos, hogy folyamatosan legyen támogatók?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!