Menthet-e életeket a szívhang-rendelet?

Menthet-e életeket a szívhang-rendelet?

Magzati szívhang (Fotó: Science Photo Library via AFP)

Egy nőt két dologtól nem lehet visszatartani: attól, hogy gyereket vállaljon, és attól, hogy megszabaduljon a nem kívánt terhességtől. Bármelyik utat is választja, tűzön-vízen át kitart majd a döntése mellett. Hiába próbálnánk eltéríteni tőle, legfeljebb csak fájdalmat okozhatunk neki – az idézet nem egy harcos feministától, hanem egy, az örökbe adást és fogadást segítő életvédő szervezet vezetőjétől származik.

Más szavakkal, más nézőpontból, de lényegében ugyanezt erősítette meg a Magyar Hangnak több nőgyógyász, gyermekvédelmi szakember és abortuszon átesett nő, akiket a Pintér Sándor nevéhez köthető, úgynevezett szívhangrendelet kapcsán kérdeztünk.

A belügyminiszter által jegyzett módosítás a szívhang abortusz előtti kötelező bemutatását írja elő a nőgyógyászoknak. Pintér kormányrendelete szeptember 13-án jelent meg a Magyar Közlönyben, és két nap múlva már életbe is lépett – vagyis egyik pillanatról a másikra, előzetes jelzés nélkül avatkozott bele egy eleve szigorúan szabályozott folyamatba. Mindez hatalmas indulatokat és társadalmi visszhangot váltott ki. Sokan pedig gumicsontnak tekintették a rendeletet, amivel az Orbán-kabinet például az energiaválságról, elszálló rezsiárakról próbálja elterelni a figyelmet.

A nagy hangzavarban épp csak az abortuszt választó vagy az azon gondolkodó nők hangja nem hallatszott. Igaz, őket nem is kérdezték – a tabunak számító téma miatt pedig maguk nem beszélnek szívesen saját esetükről. A Magyar Hang nekik is esélyt szeretett volna adni. Felhívásunkra több asszony, fiatal nő mondta el saját történetét, nevüket kérésükre megváltoztattuk.

• Miket meséltek tapasztalataikról abortuszon átesett nők?
• Jogi szempontból hogyan értelmezhető a rendelet?
• Mit mondanak nőgyógyászok és életvédő szervezetek?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 23-án megjelent, 2022/39. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: abortusz, szívhang