„Most biztos, hogy senki nem mehet el a szünetben meginni egy kávét”

„Most biztos, hogy senki nem mehet el a szünetben meginni egy kávét”

Horváth Péter és Szabó Zsuzsa (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

– Jelen pillanatban egy kezdő pedagógus nettó 150 ezer forintot keres. Senkinek sem ez a bér szerepel a kívánságlistáján, és nem azt jelzi, hogy a pedagógusok megbecsültek lennének, vagy hogy ez egy vonzó pálya lenne – erről is szó esett a két legnagyobb ágazati szervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) és a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) vezetőivel készült páros interjúban.

Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a Magyar Hangnak azt mondta, ha nem emelik a béreket azonnal, már idén is lehet összeomlás egyes helyeken a pedagógushiány miatt, már jelenleg is 11–12 ezer főállású pedagógus hiányzik. Az NPK élén álló Horváth Péter pedig arról beszélt: nagyon sok tanár munkaideje jelentősen megnőtt a járvány alatt. Úgy vélem, a kormányzat át fogja gondolni, hogy az utóbbi időszak feladatellátásaiban részt vevő szakmák a dicsérő szavak mellett anyagi elismerésben is részesüljenek. 

Arról is szó esett, milyen feladatok várnak másfél évnyi járvány után a pedagógusokra a most ősszel kezdődött tanévben. Szerinte rettentő nehéz dolguk lesz a pedagógusoknak: figyelniük kell minden olyan apró jelre, amit a gyerek eddig nem produkált, mert nem tudhatják, mi van mögötte. – Most biztos, hogy senki nem mehet majd el a szünetben meginni egy kávét – vázolta a tanárok előtt álló kihívásokat. Horváth Péter pedig azt emelte ki, szerinte sokkal több diák szeretné majd megosztani a problémáit egymással és a pedagógusokkal, mint eddig.

• De vajon milyen kompenzációnak örülnének a pedagógusok a járvány alatti helytállásukért?
• Ha tényleg akkora a baj az ágazatban, miért nem tüntetnek vagy sztrájkolnak a pedagógusok?
• A bérrendezésen kívül még az oktatás mely területei szorulnának korrekcióra?

A teljes interjút a Magyar Hang szeptember 3-án megjelent 2021/36. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!