Olyan jó, hogy ilyen jó még sosem volt

Olyan jó, hogy ilyen jó még sosem volt

Diákok és rendőrök kiszorítósdija a Fidesz székházánál 2023. május 19-én (Fotó: AFP via Europress/Szentgallay Bálint)

Körbeértünk: immár a Fidesz aggódik a gyerekekért. Nem úgy, nem az átoperálásuk végett, az konstans, és már kicsinyt lejárt lemez – persze azért újra és újra felteszi valamelyik kormánypárti politikus, legyen amúgy bármi a téma –, hanem a tüntető diákok miatt ütötte fel a fejét a jobboldali nyugtalanság. Ott tartunk tehát, hogy a Fidesz és körei szerint elképzelhetetlen, hogy a tanárokért tüntető diákok egyrészt tényleg a tanárokért tüntessenek (milyen diák már, aki tanulni akar, ugye), másrészt úgyszintén elképzelhetetlen, hogy a diákok önmaguktól vonuljanak utcára, pláne huzakodjanak a hol a Karmelita, hol a Fidesz Lendvai utcában árválkodó székházához kivezényelt rohamrendőrökkel. Küldik őket, pajzsként tolják maguk előtt a tudjuk kik.

Oly rég volt már, lassan egy esztendeje, hogy a diákság mozgolódni kezdett, nyilván a múlt ködébe vész, hisz az úgynevezett választói emlékezet pár hetet képes csupán befogadni, a többi huss, valahová elvész – legalábbis ezt állítják a hozzáértők. Én meg hogy jönnék ahhoz, úgyhogy tán érdemes visszakanyarodni a nyitányhoz, mielőtt rendes választópolgárként jómagam is feledem a közelmúlt történelmét, ami azért is fájdalmas fordulat lenne, mert volt szerencsém bepillantani a történések epicentrumába. Chat. Nem a GPT, hanem a sima trécselős, itt kezdődött minden. Egyik gimnazista írta a másiknak, hogy valamit tenni kéne, ha már a tanárok polgári engedetlenkednek, támogatni őket, kiállni mellettük, értük, a jobb oktatásért, a normális suliviszonyokért, ilyesmi. Terjedt a szándék, egyre többen csatlakoztak a beszélgetéshez, születtek az ötletek, aztán a molinók, majd jött a virrasztás az intézmények kapujában, az élőlánc – amit akkoriban a Fidesz még harsányan körberöhögött, sőt, a kormányzati nyilvánosság egyik-másik dolgozója épp riportert játszva fél órával a demonstráció előtti bejelentkezésében nem lelte a tüntetőket a helyszínen, ergo nincs itt semmi látnivaló, csakhogy – a diákság lelkes volt, újabb és újabb közösségek vonultak utcára, tartottak ülősztrájkot, amire a kormánynak is mondani kellett valamit. Mondtak is: a gyerekek meg vannak vezetve. Fel- és ki vannak használva. Illetve lusták, ezért abajognak ahelyett, hogy házi feladatot meg dolgozatot írnának.

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 26-án megjelent, 2023/21. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!