Hogy kerül Soros György emléktáblája egy iskolába, ami szavazókörként is működik?

Hogy kerül Soros György emléktáblája egy iskolába, ami szavazókörként is működik?

A Vörösberényi Általános Iskola Balatonalmádiban (Fotó: Magyar Hang/Albert Enikő)

Tudathasadásos állapot Almádiban: most akkor hálásak legyünk Sorosnak, vagy éppen ő a nemzetvesztő? A politika láthatóan beárazta a kérdést. Egy 111 évet élt tanárnő emlékezete és a potyogó tetőcserepek. Riportunk a Balaton partjáról.

Balatonalmádi mellett haladunk a 71-es úton. A távolban a téli Balaton dermedt kékje, az út mentén a kormány kék plakátkampányának fagyos üzenete: Ne táncoljunk úgy, ahogy ők fütyülnek! Szezon van, nem kapnánk fel a fejünket, ez jön szembe, bármerre járunk az országban. Ám itt, Balatonalmádi-Vörösberény mellett külön pikantériát kap a Soros családot főgonoszként hirdető propaganda. GPS-ünk szerint éppen 550 méterre a plakáttól található a Vörösberényi Általános Iskola, aulájában szintén egy tábla, amely a Soros családot emlegeti. Igaz, ott más összefüggésben: „Ennek az iskolának a felépítését Soros György támogatta, hogy emléket állítson édesanyja megmentőjének. Brandeisz Elza 1944 őszétől a háború végéig balatonalmádi házában bújtatta a számára korábban ismeretlen, üldözött Soros Erzsébetet.”

„Elza néni biztosan forog a sírjában” – jegyzi meg egy idősebb helyi lakos, akit a környéken erről a kettősségről kérdezek. Az 1907-ben született, mélyen vallásos Brandeisz Erzsébet, közismert nevén, Elza néni a második világháború idején élete kockáztatásával mentette a zsidókat. Soros Erzsébetet balatonalmádi nyaralójában rejtegette, egy időben fiával, Soros Györggyel együtt. A háború után Elza néni Vörösberényben tanított, az idősebbek máig jó szívvel gondolnak rá, és emlegetik, hogy az általa edzett lánycsapat országos tornászbajnokságot is nyert. 1995-ben az izraeli Yad Vasem Intézet a Világ Igaza díjjal tüntette ki. Nyugdíjas éveit Sopronban töltötte, ott hunyt el 2018 januárjában, 111 évesen. A Soros családdal haláláig tartotta a kapcsolatot.

• Milyen állapotban van jelenleg az iskola? Mit tettek az állagmegóvásért az elmúlt két évtizedben?
• 
Milyen kreatív módszerrel oldják meg az iskolai helyhiányt a városban?
• 
Mit mond a tankerület a felújítás szükségességéről?
• 
Melyek a szerencsésebb sorsú épületek az iskola közelében?
• 
Hogyan emlékezik az utókor Soros megmentőjére és hogyan Kerényi Imrére?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap január 25-ig kapható 2024/3. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!