Jutalmuk, hogy dolgozhatnak: az út szélén hagyták a rendőrök segítőit

Jutalmuk, hogy dolgozhatnak: az út szélén hagyták a rendőrök segítőit

Rétvári Bence beszél a Szerbiába induló magyar rendőri kontingens búcsúztatóján a Készenléti Rendőrség budapesti központjában 2024. január 9-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Jutalmad ez legyen: betöltéd tisztedet! – villan a szemembe a mondat, miközben a fővárosi katasztrófavédelem Dologház utcai épületében lépcsőzöm. A részlet, amely az önkéntes tűzoltók XIX. századi mottójából származik, mára több mint tízezer rendvédelmi dolgozó jelmondata is lehetne: becslések szerint legalább ennyien maradnak ki évek óta a kormányzati bérrendezésekből. Rétvári Bence belügyi államtitkár január elején közölte az örömhírt, hogy a hivatásos rendőrök újabb 80 ezer forintos béremelést kapnak, 2022 szeptembere óta pedig már 196 ezer forinttal nőtt a fizetésük. Rétvári arra már nem tért ki, hogy ez bruttó összeg – és csak a hivatásos állomány kapja meg; a rendvédelmi igazgatási alkalmazott (RIASZ) dolgozók és egyéb munkavállalók egy fillért nem láttak a 65 milliárdos pénzesőből.

„Elmondhatjuk, hogy a riaszos kollégák utoljára legalább 4 éve kaptak érdemi emelést” – mondja Powell Pál, a Magyar Rendvédelmi Kar elnöke, aki Dologház utcai irodájában fogadott. Így folytatta: „2020 és 2022 között csak átlagosan 5-5 százalékkal, teljesítmény alapján növelték a fizetésüket, és az államilag előírt korrekció is jár nekik. Ám többségük így is alig keres valamivel többet a minimálbérnél.” Ehhez képest a hivatásosok a fenti bérpótlékon túl egy alkalommal hathavi „fegyverpénzt” és plusz félmillió forintot is kaptak az elmúlt években.

• Milyen munkát is végez egy nem hivatásos kolléga a rendvédelem kötelékében, és miért nevezhetjük őket a rendszer szívének?
• Milyen fizetési egyenlőtlenségek adódnak akár ugyanazon rendőrségi ügyosztály eltérő besorolású dolgozói között is?
• A pénz és megbecsülés hiánya ellenére kik és miért dolgoznak továbbra is riaszos állományban?
• Milyen választ kapott információink szerint Pintér Sándor a kormánytól, a bérrendezéssel kapcsolatban?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2024/2 számában találja. Vegye meg január 18-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!