Sokszor a gyerekek tünetei összefüggésbe hozhatók a nagyszülők által elhallgatott holokausztmúlttal

Sokszor a gyerekek tünetei összefüggésbe hozhatók a nagyszülők által elhallgatott holokausztmúlttal

Bárdos Katalin (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Akit a társadalom betegített meg, azt a társadalomnak is kell meggyógyítania, méghozzá ingyen – vallotta Virág Teréz. A pszichoanalitikus éppen harminc éve, 1992. április 29-én hozta létre a holokauszt-túlélők terápiájára specializálódott KÚT szakrendelőt. Két évvel korábban szervezte meg az első magyar holokausztbeszélgető csoportot, a találkozókon sok gyerek és unoka először hallott arról, hogy a felmenőik miként élték át az üldözés, a deportálás, a lágerek borzalmait.

Lányával, szakmai öröksége éltetőjével, Bárdos Katalin szakpszichológus-terapeutával beszélgettünk – többek között – arról, hogy gyakran azok is sérülnek, akik elől elhallgatják a traumatikus múltat. Nem tudják, csak érzik, hogy egykor valami szörnyű dolog történt a családtagjaikkal. A tudattalanul továbbított régebbi traumák pedig, főleg, ha később valós félelmek is rakódnak rájuk, neurotikus tüneteteket okozhatnak.

– Értelemszerűen nem minden neurózis vezethető vissza a holokauszttraumára, de nagyon sok túlélő pszichés problémája a holokausztból fakad – mondta.

• Kinek rosszabb: annak, aki nem beszél, vagy annak, aki elől titkolják a szörnyűségeket?
• A holokauszt máig okoz pszichés tüneteket?
• Azt honnan tudja a szakember, hogy egy páciens problémái a holokausztból fakadnak, ha sokszor erről esetleg még ő maga sem tud?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!