Szakítópróba a szlovák kormánykoalícióban, vagy csak vihar a biliben?

Szakítópróba a szlovák kormánykoalícióban, vagy csak vihar a biliben?

Igor Matovic szlovák miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. július 17-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/John Thys)

Nem szívesen veszem el az emberektől a reményt, de úgy gondolom, hogy ez a koalíció megérett a szétesésre. És ezt teljesen őszintén gondolom – ezekkel a szavakkal vetítette előre a jövőt Igor Matovic szlovák volt kormányfő, aki múlt évi lemondása után a pénzügyminiszteri posztot kapta meg párttársa, Eduard Heger kormányában. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) elnöke a szakítás indokát ezúttal abban látja, hogy a pénzügyminisztériumnak minden olyan javaslatát blokkolja egyik koalíciós partnerük, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), ami biztosítaná a jövő évi költségvetés elkészítését.

Az OĽaNO hiába tett javaslatot bizonyos adók emelésére, Richard Sulík SaS-elnök azonnal jelezte, hogy szó sem lehet erről. Így elbukott a minisztérium javaslata, orosz kőolaj megadóztatására tett javaslata – ebből Matovic a tanárok béremelését finanszírozta volna –, de hasonló akadályokba ütközött az alkoholra és a szerencsejátékokra kirótt adó növelésének ötlete is. Az egykori miniszterelnök jóslata szerint október 15-ére (ekkor kell ugyanis a pénzügyminisztériumnak előterjesztenie az állami költségvetést) szét is eshet a kormánykoalíció, amely eddig sem volt túlságosan stabil.

• Miből fakadtak eddig a problémák?
• Miről szól a mostani vita?
• Hogyan alakulnak a pártok erőviszonyai?

A teljes cikket a Magyar Hang június 10-én megjelent, 2022/24. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!